Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Hayatımızdan geçen gençlik dizileri

Beverly Hills, 90210 uyarlaması Darmaduman’ın geleceği yaz ekranını saran lise dizilerinden kendini belli etmişti. Peki fenomen dizinin bir başka fenomen Euphoria esintili uyarlaması başlamadan önce hangi gençlik dizilerini hangi jenerasyonları geçirmişiz bir bakalım…

 

Koçum Benim (2002-2003)

Spor, koç, okul takımı, Tarık Akan, Beyaz Türklerin çocukları… Onların Amerikan futbolu varsa bizim de basketbolumuz var der gibi TRT1 ekranında başladı Koçum Benim. Spor odaklı dizide basket takımının oyuncuları okulun ayrıcalıklı çocuklarıydı. Gayet aydın, Beyaz Türk çocuklarıydılar. Kızlarla flört etme biçimleri onlarla dalga geçme moduydu. Şu an profesyonel basketbol oynayan pek çok genç belki de bu dizi sayesinde bu spora başladı. Ancak Engin Altan Düzyatan, Ozan Güven, Nehir Erdoğan, Yunus Günçe gibi isimlerin oynadığı karakterlerin şimdi mutsuz, domes ve zamanı geçmiş politik görüşleriyle okul whatsapp gruplarında diğer velilerle kavga ettiklerini görebiliyorum.

 

Lise Defteri (2003)

Bir başka spor temalı Lise dizisi… Mustafa Altıoklar çok popüler, Emre Altuğ, Arda Kural, Ece Erken, Selin Demiratar, Sarp Levendoğlu, Akasya Asıltürkmen hatta Şebnem Schaefer bile var ekipte. Ayrıca lise ortamları da yabancı dizilerdeki gibi. Popülerlik savaşı dönüyor. Basketbol temalı başlayıp, Amerikan liselerindeki hikayelerle devam eden (18 yaşından küçüklerin spor arabaları KULLANARAK okula gelmesi vs) dizi Kabataş Erkek Lisesi’nde geçmesiyle de dönemin gerçek lise öğrencilerini oldukça etkilemiştir. Yatılı okul atmosferindeki ilgi alanları, yalnızlıkları ve bunalımlarıyla orta üst sınıfın çocuklarını güzel temsil eden dizi hastalık temalı son bölümleri ile ortalama bir yerli lise dizisine dönmüştür. Ama Arda Kural’ın canlandırdığı “kötü çocuk” Ediz karakteri hala kızların sevgilisidir. Ha bu arada gizli numaradan biri arıyorsa muhtemelen o Ediz’dir.

 

Kampüsistan (2003-2004)

Koçum Benim ve Lise Defteri ekiplerinin üniversiteye gitmiş hali gibi düşünebilirsiniz. Sadece lise aşk üçgenleri yerine daha gerçek aşk ilişkileri, kendi başına bir yetişkin olarak yaşayan insanların hayatları var. Üniversitede karı kız olayını abartan ana karakterimizi şu an başarılı bir Cumhuriyet savcısı olan Kaan Urgancıoğlu canlandırıyor. Eğer dizideki karakteri de veterinerlik okumasaydı gerçekten oradaki o çapkın çocuk şimdiki “kadın sevdalısı” Ilgaz savcı olabilirdi. Kaan Urgancıoğlu’na, Tuğçe Kazaz, Engin Hepileri, Yağmur Ünal, Burak Altay ve yine o zamanların gençlik dizilerinin aranan yüzü Engin Altan Düzyatan eşlik ediyordu. Kampüsistan ayrıca ilk eşcinsel teen temsilini Türkiye’de Mahmut karakteri ile gerçekleştiren ve sonra tarihte ilk kez dönüşüm terapisinin olumlu sonuç vermesiyle  karakterin heteroseksüel olarak hayatına devam ettiği bir yapımdır.

 

Hayat Bilgisi (2003-2006)

Küçük Amerikan özentisi özel okul dizilerimizin yerine ülkenin fakir çocuklarının hayatını komik bir şekilde ele alan ve aynı zamanda bir taşlama olan Hayat Bilgisi günümüzde olsaydı eminim Pikaçu, Ortga, Barbi ve Törpü, TikTok çeken gençler olurdu. Hayat Bilgisi bir okul dizisiydi aslında. Sadece öğrenciler arasındaki karmaşık aşk ilişkileri değil, okulun çevresindeki herkesin hayatı hikayeleri arasındaydı. Eleştirilen eğitim sisteminin gittikçe daha kötü olduğunu gören Perran Kutman yani Afet Hoca eminim şu an hala çok üzülüyordur. Onun dışında başka kim ne yapıyor bilmiyorum ama belki İpek Erdem’in canlandırdığı Barbi Gamze karakteri estetiksiz fotoğrafları zaman zaman Instagram’a düşen bir şişman ve iki kelime konuşamadığı belli olan kocası ve aynı annelerine benzeyen iki prenses kızı ile çocuklu aile annesi insta fenomeni olmuştur.

 

Kavak Yelleri (2007-2011)

31 Mayıs 2007… Türkiye’de hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağı o gün… Kimine göre dünyada fırtınalar estiren Dawson’s Creek’in uyarlaması kimine göre de dış güçlerin gençliğimizin ahlakını bozmak için ülkemize getirdiği bir bela. Bir arkadaş grubu ve sayısız arkadaşımın aşkısın vakası. Aslı Enver ve Pelin Karahan’ın sektöre kazandırılması ve Mine mi Aslı mı ikileminin diziyi izleyen erkeklerde bir soru işareti olarak yıllarca kalması. Bu zamana kadar çok fazla ergen aşk draması izlemiştik evet ama Kavak Yelleri geldikten sonra romantik olarak karışık herhangi bir grup hep bu sendromla anılacaktı. Türkiye’nin gelecekten umutlu modern çocuklarının, imkanları kısıtlı olsa da emek verdiklerinde hayallerine ulaşabileceğini gösteren dizisiydi. O dönem de onlarla birlikte kapandı. Ama eminim ki Deniz karakteri bir yerlerde hala yanındakilere “Olum o gün Mine’ye değil de Aslı’ya çıkma teklifi etseydik şimdi onunla evliydik” diye söyleniyor…

 

Küçük Sırlar (2011)

İnternetin gücü, lüks tutkusu, zenginlik göstergeleri, modanın yükselişi derken Gossip Girl unofficial uyarlaması Küçük Sırlar bir yaz günü hayatımıza girdi. Aynı yapım şirketinin işi olmasına rağmen bu gençler Kavak Yelleri’ndeki küçük şehirli arkadaşının sevgilisiyle takılsa bile masumiyetini kaybetmeyen çocuklardan değil. Yine 18 yaşının altında herkes araba kullanıyor, dan diye ilk bölümden ana karakterimiz Su (Sinem Kobal) en yakın arkadaşı tarafından daha güzel diye öldürülmeye çalışılıyor. Sevgili olan çiftler akran cinselliği yaşıyor, alkol, uyuşturucu bu arkadaş grubunun etrafında çok dolanıyor. Sinem Kobal, Burak Özçivit, Merve Boluğur, Birkan Sokullu, Kadir Doğulu bu diziyle piklerini yapıyor. Yan karakterlerden Gonca Vuslateri kendini ispatlıyor. Ve şu an sosyal medyada hala reytingi yüksek bir şekilde dizi gibi kendisini izlediğimiz Merve Boluğur ikonik Ayşegül karakterini sergiliyor. Hala günümüzdeki gençlik dizilerinde bile (bknz Duy Beni Melisa) bu karakterin etkisi kendini gösteriyor. Bence uzun süre Merve Boluğur da aynı şekilde Ayşegül’ün etkisindeydi. Bir sene süren yayın hayatında esinlenildiği Gossip Girl gibi kült bir etki bırakabiliyor Küçük Sırlar. Biz yine lise öğrencilerinin okula couture ile gitmesini ütopik buluyoruz ama en azından o yaş grubundaki gençlerin cinsellikleri ile ilgili gerçekçi bir diziydi. Niştantaşı’nda bir showroom’da, Alkent’teki spor salonunda, Etiler’deki bir kafede, İstinye Park’taki markalar caddesinde, Zorlu’daki Morini’de Ayşegül ve Su’nun yeni jenerasyona etkilerini görebilirsiniz. Üstelik okulun mean girl’ü Ayşegül ve ideal kızı Su’nun günümüzdeki hallerinden daha çok işlem yapılmış Instagram filtreli yüzleriyle. Su ve Ayşegül’ün de eminim şimdi çocukları aynı okuldadır, eğer çocukları da kız olmuşsa anneleri gibi rekabet halindedirler.

1 2 3
Bağlan Keskin
26/10/2022 18:40
YORUMLAR




DİĞER HABERLER