Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
71. Altın Küre Ödülleri

Yine geldik sezonun favori egzersizine. Oldukça uzun, gereksiz reklamlarla dolu, sabaha kadar “EYTERE BE bu nası’ program bitmek bilmedi!” diye bağırmaktan geri durmayacağımız ama Amy Poehler ve Tina Fey’in gecemizi şenlendireceği, kim ne giymiş diye heyecanlanacağımız, Oscar’lardan önce film kategorilerinin yavaş yavaş kafamızda şekillenmeye başladığı geceye hazır mısınız?

Daha da eğlencelisi: Ödüller kime gider? Breaking Bad’in önüne gelen ödülü süpürmesi gerektiğini düşünenlerden misiniz? Game of Thrones’un nasıl aktör/aktris kategorilerinde aday çıkaramadığını merak edenlerden? The Good Wife’ın güçlü geri dönüşünü şenliklerle kutlayanlardan? Mad Men nerede diye gece uyuyamayanlardan? Hadi gelin birlikte tartışalım televizyon dallarında kazananların kim olacağını.


En İyi Erkek Oyuncu: (Komedi)

Jason Bateman, Arrested Development

Don Cheadle, House of Lies

Michael J. Fox, The Michael J. Fox Show

Jim Parsons, The Big Bang Theory

Andy Samberg, Brooklyn Nine-Nine


Kim Kazanır: Marty McFly. Michael J. Fox gibi bir efsaneyi hastalığına rağmen hala sanatını icra ederken görmek insanı neşelendiriyor, ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu anlatmaya zaten gerek yok.

Kim Kazanmalı: Michael J. Fox

Plase: Sheldon Cooper karakter olarak anitpatiklik konusunda çığır açmış olabilir, zaten bu da Jim Parsons’ın ne kadar güçlü bir oyuncu olduğuna işaret, ancak bu sene işi çok zor.

Neredesin Sen: İki sene üst üste aday olan, birinde de ödülü evine götüren komedi dehası Matt LeBlanc, Episodes’da yine güçlü bir sezon geçirmesine rağmen bu sefer ortalarda yok. Unutmayın, JOEY YEMEĞİNİ PAYLAŞMAZ!


En İyi Kadın Oyuncu (Komedi)

Zooey Deschanel, New Girl

Lena Dunham, Girls

Edie Falco, Nurse Jackie

Julia Louis-Dreyfus, Veep

Amy Poehler, Parks and Recreation


Kim Kazanır: Veep bize pek hitap etmemiş olabilir ancak Julia-Louis Dreyfus’un enerjisi ve ışığı bambaşka.

Kim Kazanmalı: Julia-Louis Dreyfus herhangi bir dizide komedi rolü oynamayı sürdürdükçe aday olmaması, hatta bu kategoride favori olmaması imkansız gibi.

Plase: Belki Zoey Deschanel? New Girl vasat bir dizi ama “ABD’nin Sevgilisi” ünvanını elinde bulunduran oyuncu bir-iki tane oy çalabilir.

Neredesin Sen: 30 Rock, Altın Küre’ye aday olacak kadar uzun sürmedi ama gözler Tina Fey’i arıyor.


En İyi Dizi (Komedi)

The Big Bang Theory

Brooklyn Nine-Nine

Girls

Modern Family

Parks and Recreation


Kim Kazanır: Tahmin edilmesi en zor kategorilerden biri; Modern Family ve Girls geriye giderken The Big Bang Theory belki de en güçlü sezonuyla döndü. Bu yıl TBBT’nin olabilir, ancak böyle durumlarda HBO dizilerinin hep ön plana çıktığını dolayısıyla Girls’ün daha güçlü bir aday olduğunu belirtelim.

Kim Kazanmalı: Nick Offerman desem yeterli olur herhalde.

Plase: Brooklyn 9-9’ın adaylığı herkes için sürpriz oldu belki ama son yılların en vasat komedi kategorisinde herkesi şaşırtabilir.

Neredesin Sen: Arrested Development Netflix’teki dönüşüyle eski günlerini aratmış olabilir ama olay gülmekse, bahsi geçen dizilerin arasında adının anılmamasının arkasında politik nedenler aramamak mümkün değil. Netflix ne zaman cezalandırılmayacak bilinmez ama böyle bir senede bile AD’nin adayların arasında olmaması çok şey anlatıyor.


Mini Dizi ya da Televizyon Filmi Dalında En İyi Yardımcı Aktris

Jacqueline Bisset, Dancing on the Edge

Janet McTeer, The White Queen

Hayden Panettiere, Nashville

Monica Potter, Parenthood

Sofía Vergara, Modern Family


Kim Kazanır: Tahmin etmesi zor bir diğer kategoride kendini çok geliştiren Hayden Panettiere ile artık sıkmaya başlayan Sofia Vergara başı çekiyor. Monica Potter gecenin en büyük sürpriz adayı.

Kim Kazanmalı: Monica Potter elbette. Parenthood biraz bile izlenebilir haldeyse Potter’ın sihrine çok şey borçlu.

Plase: Üç aday saydıktan sonra bir de plase yazarsam pek bir anlamı kalmaz di mi?


Dizi, TV Filmi ya da Mini Dizi Dalında En İyi Yardımcı Aktör

Josh Charles, The Good Wife

Rob Lowe, Behind the Candelabra

Aaron Paul, Breaking Bad

Corey Stoll, House of Cards

Jon Voight, Ray Donovan


Kim Kazanır: Gözümüzün önünde oyuncu olarak her geçen sezon büyüyen Aaron Paul, Bryan Cranston’dan sahne çalmayı bile başardı son sezonda. Müthiş kimyaları (kelime oyununa gel!) her dizi sever tarafından özlenecek. Right, Bitch?

Kim Kazanmalı: Aaron Paul

Plase: Jon Voight’a dikkat. Oscar ödüllü efsane özellikle “yıldız çarpmış”ların oylarını toplayıp sürpriz yapabilir.

Neredesin Sen: Game of Thrones erkeklerinin hiçbirinin adaylık alamaması küçük çaplı bir skandal. Tyrion olmak için doğmuş Peter Dinklage, Shakespeare tiyatroları efsanesi Charles Dance, ve Jamie rolünde ne kadar kuvvetli bir oyuncu olduğunu bu sezon bize hatırlatan Nikolaj-Coster Waldau’nun göz ardı edilmesi ancak ödül vericilerin fantastik yapımlardan uzak durma eğilimiyle açıklanabilir.


Mini Dizi ya da Televizyon Filmi Dalında En İyi Aktör

Matt Damon - Behind the Candelabra

Michael Douglas - Behind the Candelabra

Chiwetel Ejiofor - Dancing on the Edge

Idris Elba - Luther

Al Pacino - Phil Spector


Kim Kazanır: Gecenin tahmini en kolay ödülü, sunuma bile gerek yok, direk Michael Douglas’a takdim etsinler küreyi.

Kim Kazanmalı: Kanseri yenmesiyle güçlü performansını birleştiren Michael Douglas ödülü gerçekten hak ediyor.

Plase: Hiç şansı yok ancak İdris Elba’nın Luther’da döktürdüğünü belirtmeden geçmeyelim.

Mini Dizi ya da Televizyon Filmi Dalında En İyi Aktris

Helena Bonham Cater, Burton & Taylor

Rebecca Ferguson, The White Queen

Jessica Lange, American Horror Story: Coven

Helen Mirren, Phil Spector

Elisabeth Moss, Top of the Lake


Kim Kazanır: Helena Bonham Carter, kocası Tim Burton ve yancıları Johnny Depp’in elinden kurtulduğunda ve gotik kadın imajından kaçabildiğinde her zaman çok iyi bir oyuncu olmuştur. Özellikle Elizabeth Taylor gibi bir efsaneyi canlandırdığını düşünecek olursa HFPA bu fırsatı kaçırmaz yapıştırır ödülü.

Kim Kazanmalı: Elisabeth Moss’un Peggy Olson karakterinden sıyrılıp başka bir karakterle anılabileceğinin imkansız olduğunu düşünürken tam da bunu becerebilmesi çok şey anlatıyor. Eğer bu ödül başkasına giderse gerçekten çok yazık olacak

Plase: Phil Spector efsane oyuncularına rağmen başarısız bir dizi ancak kariyeri boyunca toplam 78 (yetmiş sekiz!) ödül kazanmış jenerasyonlar üstü Helen Mirren’ı anmamak olmaz


En İyi Televizyon Filmi veya Mini-Dizi

American Horror Story: Coven

Behind the Candelabra

Dancing on the Edge

Top of the Lake

The White Queen


Kim Kazanır: Michael Douglas’ın hayatının oyunculuk performansıyla şenlendirdiği ve Matt Damon’la müthiş bir uyum içinde olduğu Behind the Candalebra açık ara favori. Steven Soderbergh’in görkemli kariyerinin en parlak işlerinden biri Behind the Candelebra ışıltılı bir yapım. HBO damgası da özellikle bu kategoride her zaman işleri kolaylaştırmıştır.

Kim Kazanmalı: Çarpıcı, rahatsız edici, tedirginlik verici, mutlaka izlenmesi gereken bir prodüksiyon Top of the Lake. Küçük kasaba sorunlarına eğilmesiyle David Lynch’in unutulmaz dizisi Twin Peaks’ten feyz alan Top of the Lake, durgunluğa bir methiye sunarken, müthiş oyunculuklarıyla göz kamaştırıyor. Ancak Soderbergh, Damon ve Douglas gibi isimlerin karşısında işi zor.

Plase: The White Queen.


En İyi Erkek Oyuncu (Drama)

Bryan Cranston, Breaking Bad

Liev Schreiber, Ray Donovan

Michael Sheen, Masters of Sex

Kevin Spacey, House of Cards

James Spader, The Blacklist


Kim Kazanır: Herhalde Bryan Cranston için düzülecek methiye kalmamıştır. Karakter değişimini ekrana yansıtma konusunda çığır açan bir adamdan bahsediyoruz en nihayetinde. Üstelik bittiği andan itibaren The Wire’la birlikte gelmiş geçmiş en iyi dizi kategorisine sokulan Breaking Bad’in finalini taçlandırmak isteyecektir oy verenler.

Kim Kazanmalı: Bryan Cranston.

Plase: Büyük sinema yıldızlarının dizilerde oynaması hem Altın Kürelerde hem de Emmy’lerde ödüller bağlamında karşılık bulmuştur ancak, Kevin Spacey’nin bile Cranston karşısında işi zor.

Neredesin Sen: Homeland iki sezondur düşüş içinde ama iki başrol oyuncusu için aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Yüzüyle 92 ayrı mimik sunabilen Damian Lewis niye aday değil merak konusu.


En İyi Kadın Oyuncu (Drama)

Julianna Margulies, The Good Wife

Tatiana Maslany, Orphan Black

Taylor Schilling, Orange Is the New Black

Kerry Washington, Scandal

Robin Wright, House of Cards


Kim Kazanır: Kerry Washington güçlü siyah kadın rolüyle bütün klişeleri yıkarken rolünün de hakkını vermeyi başarıyor. En üst noktalarda kriz yönetimi konusunda dehalaşmış karakter, kategorinin favorisi.

Kim Kazanmalı: Jenerasyonunun en değeri bilinmeyen oyuncusu Robin Wright, House of Cards’da her zaman kalitesini ortaya koyuyor.

Plase: Tatiana Maslany’yi es geçmemek lazım. Orphan Black’te 70 farklı karakteri (Abarttım.) başarıyla canlandıran oyuncunun yarıştığı isim Robin Wright olmasa bizim de favorimiz olurdu.

Neredesin sen: Damian Lewis için söylediklerimizin belki de fazlası Claire Danes için de geçerli, neyse ülkemizde misafir edince konuşuruz belki bu konuları.


En İyi Dizi (Drama)

Breaking Bad

Downton Abbey

The Good Wife

House of Cards

Masters of Sex


Kim Kazanır: Efsane dizilerin finalleri genelde hayal kırıklığı yaratır (Lost çok bozdu.) ancak Breaking Bad bu zor görevin üstesinden de başarıyla geldi. HFPA hiç riske girmez, Breaking Bad ödülü alır.

Kim Kazanmalı: Breaking Bad

Plase: Sezonun en çok konuşulan dizilerinden Masters of Sex başka bir senede ödülün güçlü adaylarından biri olurdu. Nasipse seneye.

Neredesin Sen: Mad Men’in aday olamamasıyla ilgili uzun uzun yazdığımdan kafanızı ağrıtmayacağım ancak The Good Wife’ın olduğu yerde –her ne kadar mini bir geri dönüş yaşamış olsa da- Mad Men’in olmaması enteresan.

 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER