Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Adil çalışma koşulları dizi sektöründe çalışanların en temel hakkıdır

Yaklaşık iki gün önce Kaçak Gelinler setiyle ilgili üzücü bir haber geldi. 17 yaşındaki genç bir kıza iki şoförün tecavüz ettiği iddia edildi. Emniyet ekipleri sete gelerek, iki şoförü gözaltına aldı. Yapımcı şirket açıklamasında, şirketlerinin olayla bir ilgisinin olmadığını, sette kesinlikle böyle bir olay yaşanmadığını, olayın şirkete dışarıdan hizmet veren taşeron firma personelinin özel yaşamlarında meydana geldiğini iddia etti. NTC Medya yetkilileriyle yaptığım telefon görüşmesinde ise iddia sahibinin figüran olmadığını, sete hiç gelmediğini, olayın şoförlerin set dışındaki hayatlarında gerçekleştiğini belirttiler.

Şimdi durum daha çok açıklık kazanmakla birlikte, ben yazılı açıklamanın eksik olduğunu düşünüyorum. Böylesine ciddi bir iddia varsa, yapım şirketinin bunu aydınlatmak için elinden geleni yapması gerekir. Elbette tüm yapım şirketleri ses, ışık, ulaşım, yemek gibi hizmetleri bir tedarikçiden alır. Bununla birlikte sette doğabilecek tüm durumlardan ve orada çalışan tüm insanların sağlık ve güvenliğinden sorumludur. İş Kanunu’nun 2. Maddesine göre asıl işveren cezai ve hukuki olarak sorumludur. Denetim ve gözetim borcu vardır. Yapım şirketi açıklamasında olayların sette geçmediğini ifade etmekle birlikte, set çalışanlarının arasında geçmediğini de belirtmeli ve yanlış anlamaların önüne geçmeliydi. En azından böylesi elim bir olayı kınadıklarını, iki kişinin şirketle ilişiğinin kesildiğini ve haklarında başlatılan sürecin takipçisi olacaklarını belirtseler belki daha olgun yaklaşmış olacaklardı.

Dizi sektörüyle ilgili olumsuz haberlerin yayınlanmasına alışkınız. Bambaşka bir gerçeklikte işleyen setlerden gelen kaza, ölüm, şiddet haberleri ne yazık ki bitmiyor. Standartlar belirlenmediği sürece de bu tür olaylar olmaya devam edecek. Kaçak Gelinler Seti’ndeki haberin doğru ya da yanlış olmasından öte neden bir sektör bu tür suçlarla kolay ilişkilendiriliyor onu düşünmemiz lazım.

Prodüksiyonda çalışan kadınlar bilir. Kargo pantolon, kaz tüyü mont ya da yelek ve arazi botundan oluşan bir tür üniforma vardır. Kurulumda, çekimde böyle giyinilir. Hem hiçbir hattınızı ortaya çıkartmaz hem de yağmurda çamurda sizi korur. Ağırlıklı olarak erkek çalışanların olduğu bir ortamdır setler. Birçok kadın yaptığı işin fiziksel koşullarına uyum sağlamanın yanı sıra dikkat çekmemek için de erkeksi giyinir ve “abi”li erkeksi bir dille konuşur.

Setlerde sözlü, elli tacizler olur. Kadın erkek herkes tarafından da bu normal karşılanır. Hatta zaten birisini taciz ettilerse bu onun kabahatidir, fazla süslü, fazla cilveli, fazla rahat olduğu içindir. İlişkilerini zekice idare edemediği için taciz edilmektedir. Bunları anlatıp dikkat çekmek, huzur kaçırmak istemektedir.

1 2 3
Defne Akman
10/09/2014 01:35
YORUMLAR




DİĞER HABERLER