Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Altın Küre Tahminleri

image

İzlediğiniz maçlar daha da heyecan kazansın diye iddaa oynayanlardan mısınız? Doğru yere geldiniz. Ödül törenlerinin doğasından kaynaklanan çekiciliği bir yana, delicesine desteklediğiniz bir yapım (Niye olsun?) ya da tutkuyla hayranı olduğunuz bir oyuncu yoksa ortada (Daha makul,) en mantıklısı tahminlerinizi tutmak. En nihayetinde bir yarışma bu, hem de insanların civciv gibi giyindiği, güzel elbiseleri giyip kuşandığı bir yarışma. Civciv mi? Buyurun tahminlere. Başlamadan ekliyim: açık ara tahmin edilmesi en zor ödüllerdir Altın Küreler. Hani olur da tutturamazsam bahanem de hazır.

Drama Dizisi, Komedi Dizisi, Mini-Dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Kathy Bates, American Horror Story: Freak Show

Uzo Aduba, Orange is the New Black

Michelle Monaghan, True Detective

Allison Janney, Mom

Joanne Froggatt, Downton Abbey

Kim Kazanır: Başlığı yazarken yoruldum, biraz ara verip geri geldim. Ne diyorduk? DDKDMDTVFDEİYKO’yu konuşuyorduk. Her türlü ödül töreni cool’luk kraliçesi Kathy Bates’e bayılır, üstüne üstlük Emmy’yi de kazandı bu sezon. Eğer Altın Küre’yi Yabancı Basın Derneği (HFPA) değil ABD menşeli birileri veriyor olsaydı ABD’lilerin taptığı Allison Janney mutlak favori olurdu ancak her şeye rağmen ibre Uzo Aduba’dan yana. Orange is the New Blackin başka kategoride şansı olmaması, oyuncuyu öne çıkaran faktörlerden. Dizinin güçlü sezonu mutlaka ödüllendirilecektir. Hem Crazy Eyes portresi Altın Küre’nin sevdiği uçarılığa ve kapsama sahip.

Kim Kazanmalı: Uzo Aduba.

Drama Dizisi, Komedi Dizisi, Mini-Dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Bill Murray, Olive Kitteridge

Matt Bomer, The Normal Heart

Alan Cumming, The Good Wife

Jon Voight, Ray Donovan

Colin Hanks, Fargo

Kim Kazanır: Günün tahmin edilmesi rahat kategorilerinden. AIDS salgınının peşinden koşarken AIDS’e yakalanan muhabir rolünde Matt Bomer rolünün hakkını veriyor. The Normal Heart tam eleştirmen işi zaten. Bir ihtimal Bill Murray sürpriz yapabilir, Bill Murray’dir en nihayetinde.

Kim Kazanmalı: Peter Dinklage. İlle adaylar arasından mı lazım? Soru Bill Murray mi diğerleri mi ise yanıt her zaman Bill Murray’dir.

Mini-Dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Kadın Oyuncu

Frances McDormand, Olive Kitteridge

Maggie Gyllenhaal, The Honourable Woman

Jessica Lange, American Horror Story: Freak Show

Allison Tolman, Fargo

Frances O’Connor, The Missing

Kim Kazanır: Olive Kitteridgei ödüllendirmenin yolu da bu kategoriden geçiyor. Frances McDormand malumunuz olduğu üzere yaşayan en önemli oyunculardan zaten. Üstelik McDormand olmasa şu anda Fargo diye bir dizi bile olmayabilirdi. Şahane hikâye de çıkar buradan. Unutulmaması gereken bir şey var: Ödül törenleri her şeyden önce ertesi günkü anlatılara hizmet etmek için oradadırlar.

Kim Kazanmalı: Frances McDormand

Mini-Dizi ya da TV Filmi Dalında En İyi Erkek Oyuncu

Matthew McConaughey, True Detective

Woody Harrelson, True Detective

Billy Bob Thornton, Fargo

Mark Ruffalo, The Normal Heart

Martin Freeman, Fargo

Kim Kazanır: 2014 bitti Mekanahey yılı geride kaldı mı zannediyorsunuz? Tekrar düşünün. ABD’liler tam da biz bu adamı niye bu kadar abarttık diye eşelemeye başlarken, bunun yarattığı “Yok canım adam çok iyi,” gazıyla geliyor Altın Küre’ye. Üstelik Bryan Cranston’a kaybettiği Emmy hala akıllarda. Gecenin en güçlü kategorilerinden birinde en önemli aday Matthew McConaughey. İlk seferde adamın adını bakmadan yazmıştım ama bu sefer kopipeyst yaptım. Ufak bir ihtimal de olsa eğer Fargo ve True Detectivein adayları birbirinden oy çalarsa Mark Ruffalo sıyrılabilir oradan. Mark Ruffalo mu o?

Kim Kazanmalı: Öte yandan Mekanahey gerçekten çok abartılıyor. Keza True Detective de. Hepsini geçtim adam dizideki en iyi aktör bile değil. Ben hala Oscar almasını bile sindirememişken bu curcunanın devam etmesi canımı sıkıyor. Hele orada Billy Bob Thornton’la Martin Freeman dururken. Benim gönlüm mini mini olmasıyla Martin Freeman’dan yana.

En İyi Mini Dizi ya da TV Filmi

Fargo, FX

The Missing, Starz

The Normal Heart, HBO

Olive Kitteridge, HBO

True Detective, HBO

Kim Kazanır: Janice sesiyle: OH. MY. GOD. Gecenin en acayip kategorisi. Aralarındaki en iyi iş Fargo.The Normal Heart ödüllerin bayıldığı konuları işliyor, üstüne üstlük yıldız gücü en yüksek seviyede. True Detective tam eleştirmen işi. Diğer iki adayın şansı yok. HFPA buralardan sürpriz çıkarmaya bayılır aslında ama ne yeri ne zamanı. Çarşı zaten karışık. Benim kafam daha da karışık. Örneğin oyunculuk ödülleri Mekanahey ve Matt Bomer’a giderse burada bir Fargo telafisi gelebilir. Kusursuz yönetmenliğiyle öne çıkan True Detective üç oyuncusunun da adaylık kapması müsebbibiyle aradan sıyrılabilir. The Normal Heart sempati oylarını toplayabilir. Denklemler girift. Son kararım: True Detective

Kim Kazanmalı: İstediği kadar ödül kazansın, isteyen eleştirmen göklere çıkarsın, oyunculukları rafine, sinematografisi şahane olsun. True Detective dizi tüketicisine asla bire bir geçmeyen bir yapım olarak kalacak benim gözümde. Fargo çok daha iyi bir iş.

Müzikal ya da Komedi Dizisi Dalında En İyi Erkek Oyuncu

Louis C.K., Louie

Don Cheadle, House of Lies

Ricky Gervais, Derek

William H. Macy, Shameless

Jeffrey Tambor, Transparent

Kim Kazanır: Bir önceki kategori bölüm sonu canavarıydı. Burada sadece yerdeki silahı almaca var: Jeffrey Tambor.

Kim Kazanmalı: Normalde Louienin sezonuna övgüler dizer, adamın rahat oyunculuğuna methiyelerimi sunardım ya da Ricky Gervais kazanıp konuşma yapsa diye dilenirdim ama Jeffrey Tambor şahane iş çıkarıyor.

Müzikal ya da Komedi Dizisi Dalında En İyi Kadın Oyuncu

Lena Dunham, Girls

Edie Falco, Nurse Jackie

Julia Louis-Dreyfus, Veep

Gina Rodriguez, Jane the Virgin

Taylor Schilling, Orange Is the New Black

Kim Kazanır: Altın Küre’nin ilk golü geldi: Gina Rodriguez. Ufak bir bilgi: Bu kategoriyi son 10 yılda kazanan yedi aday ilk sezonundaki dizilerle kazandı. HFPA bayılır buralarda sürpriz kovalamaya. Julia-Louis Dreyfus’un Veeple henüz Altın Küresi yok ama dizinin aynı kategoride aday olamadığını da hatırlatayım.

Kim Kazanmalı: Julia-Louis Dreyfus. Daha önce bu kadın bir ödüle adaysa o ödülü kazanmalıdır mahiyetinde açıklamalarım var. Arkasındayım.

Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Dizi

Girls, HBO

Jane the Virgin, The CW

Orange Is the New Black, Netflix

Silicon Valley, HBO

Transparent, Amazon Instant Video

Kim Kazanır: Dünya bir The CW dizisinin en iyi dizi ödülü almasına hazır değil. En azından ben değilim. Zaten sürprizi muhtemelen kadın oyuncu dalında yapacakları için burada favoriye gider ödül. Favori dediğim de Amazon’un cesur işi Transparent.Jane The Virginden 2008’deki gibi bir Ugly Betty-America Ferrera beklemiyorum açıkçası.

Kim Kazanmalı: Entouragedan daha komik ve tempolu, The Big Bang Theoryden daha zeki. Bu sezon beni en çok güldüren iş Silicon Valley, ancak biraz daha zamana ihtiyacı var. Komedi kategorisi son yıllarda gördüğümüzden daha güçlü bu yıl. (Sana demiyorum Girls, sen otur.)

Drama Dizisi Dalında En İyi Erkek Oyuncu

Clive Owen, The Knick

Liev Schreiber, Ray Donovan

Kevin Spacey, House of Cards

James Spader, The Blacklist

Dominic West, The Affair

Kim Kazanır: Yine iddialı kategori. Dışarıda kalanlardan bile benzer bir beşli oluşturulur, yine çekişmeye sahne olur. Kategorinin kralı Bryan Cranston aradan çekilince curcuna başladı. James Spader her zaman oralarda ancak favorilerden değil. Dominic West ABD’de bir halk kahramanı ama HFPA Hollywood aktörlerine bayılır. Geriye iki aday kalıyor: Kevin Spacey ve Clive Owen. Ben Kevin Spacey diyorum.

Kim Kazanmalı: Clive Owen da mükemmel iş çıkarıyor ancak Frank Underwood rolünü başka biri oynasa aynı etkiyi yaratır mıydı çok büyük muamma. Clive Owen için aynı şeyleri söyleyemem.

Drama Dizisi Dalında En İyi Kadın Oyuncu

Claire Danes, Homeland

Viola Davis, How to Get Away With Murder

Julianna Margulies, The Good Wife

Ruth Wilson, The Affair

Robin Wright, House of Cards

Kim Kazanır: Son 10 yılda bu ödülü evine birden fazla kez götüren tek oyuncu kim bilin bakalım…? Yanıt Claire Danes olacaktı. HFPA istikrardan değil yenilikten yanadır, oyuncakçı dükkanındaki çocuktur, her seferinde yeni oyuncakla ilgilenir eskisini çoktan çöpe atmıştır bile. Onla da bir süre oynar sonra vazgeçer, hele bir de yeni oyuncağı Hollywood parıltısına sahipse en mutlusu o. Viola Davis kazanır.

Kim Kazanmalı: Robin Wright. House of Cards’ın beyni Kevin Spacey ise geri kalan her şeyi bu kadın. Ezelden underrated. Kötü performansı yok, tam tersi sezon sezon bile değil; bölüm bölüm yükseliyor. Viola Davis’i cebinden çıkarır.

En İyi Drama Dizisi

The Affair, Showtime

Downton Abbey, PBS

Game of Thrones, HBO

The Good Wife, CBS

House of Cards, Netflix

Kim Kazanır: Baştan uyarayım, Downton Abbey yokmuş gibi davranacağım. The Good Wife müthiş bir sezon, şahane bir geri dönüş yaşadı ama beşinci sezonundaki bir diziye Altın Küre verilme ihtimali düşük. Game of Thrones HFPA için bile fazla fantastik bir iş. Sülükler falan var. Kaldı mı bize House of Cards ve The Affair. The Affair ABD’nin tartışmasız bu yılki hit dizisi, hem cesur bir iş hem de şeytan tüyü var izlettiriyor kendini. Ancak benim oyum House of Cardstan yana. Emmy’ler bir Netflix dizisine ödül vermekten korkabilir ama Altın Küre asla. Tam tersi belirleyici faktör, HFPA’nın çok sevdiği Fuck You’lardan.

Kim Kazanmalı: Game of Thrones. Duygusal tercih mi? Belki. Kim kazanmalı başlığı biraz da onun için var esasen. Ancak başka faktörler de mevcut burada. Dizi dünyası evrilip geliştikçe, dizi tüketicisinin dikkati de on ayrı yere kayıyor ister istemez. Bu noktada konsensüs dizi olmak çok önemli. Son yıllarda The Sopranos-Lost-Mad Men-Breaking Bad diye giden serinin son halkası hem de en fantastik halkası Game of Thrones. En fantezi izlememecinin bile kalbini kazanmış, dördüncü sezonunda en güçlü sezonunu ortaya çıkarmayı başarmış, hem ana akım tüketiciyi avucunun içine almasıyla hem eleştirmenlerden aldığı övgüyle hem de aşırı aktif kendine özgü hayran kitlesiyle diğerlerinden net bir şekilde ayrılıyor. Üstüne üstlük sektörün en büyük gücü HBO’nun bayrak dizisi, lokomotifi. Seneye konsensüs dizi unvanını The Affaira kaptırması muhtemel olsa da Game of Thronesun başarısı hakikaten tez konusu.

Film dallarında da tahminlerimi yazayım da şanım yürüsün.

En İyi Yönetmen

Ava DuVernay, Selma

David Fincher, Gone Girl

Richard Linklater, Boyhood

Alejandro G. Iñárritu, Birdman

Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel

Kim Kazanır: Richard Linklater

Kim Kazanmalı: Richard Linklater

Linklater’ın zaman takıntısıyla ilgili bir film çekilse yönetmeni David Fincher olurdu. Boyhood yenilikçi, değişik, farklı, özenli ve sıkıcı bir iş. Linklater’ın emeği bile alır bu ödülü.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Patricia Arquette, Boyhood

Keira Knightley, The Imitation Game

Emma Stone, Birdman

Meryl Streep, Into the Woods

Jessica Chastain, A Most Violent Year

Kim Kazanır: Patricia Arquette

Kim Kazanmalı: Patricia Arquette.

Boyhood’a oyunculuk ödülü de gitmiş olur böylece. Arquette gecenin en net favorilerinden.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Ethan Hawke, Boyhood

Edward Norton, Birdman

Mark Ruffalo,Foxcatcher

J.K. Simmons, Whiplash

Robert Duvall, The Judge

Kim Kazanır: J. K. Simmons

Kim Kazanmalı: J. K. Simmons

Kategoriye bahis açılması bile talihsizlik olmuş. Film sezonunun en etkileyici ve çarpıcı performansı belki de.

Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu

Amy Adams, Big Eyes

Emily Blunt, Into the Woods

Quvenzhané Wallis, Annie

Helen Mirren, The Hundred-Foot Journey

Julianne Moore, Map to the Stars

Kim Kazanır: Julainne Moore

Kim Kazanmalı: Quvenzhané Wallis

Gecenin en karışık kategorilerinden. Öne çıkan adaylar Amy Adams ve Emily Blunt olsa da HFPA bu tür ortamlara bayılır. Julianne Moore’a kadın oyuncu ödülü dublesi yaptırma fırsatını asla kaçırmazlar. Film felaket olsa da.

Müzikal ya da Komedi Dalında En İyi Erkek Oyuncu

Michael Keaton, Birdman

Ralph Fiennes, The Grand Budapest Hotel

Bill Murray, St. Vincent

Joaquin Phoenix, Inherent Vice

Christoph Waltz, Big Eyes

Kim Kazanır: Michael Keaton

Kim Kazanmalı: Ralph Fiennes

Birdmanin aşırı adaylığı ve arkasında müthiş bir destekle ödül sezonuna girmiş olması önemli burada, yoksa Ralph Fiennes görkemli kariyerinin en ilginç oyunculuklarından birini sergilemiş.

En İyi Komedi ya da Müzikal Film

Birdman

The Grand Budapest Hotel

QInto the Woods

Pride

St. Vincent

Kim Kazanır: Birdman

Kim Kazanmalı: The Grand Budapest Hotel

Aslında Into The Woods sürprizi çok şaşırtmayacak beni ama Birdman bu kadar adaylıkla bu kategoriyi kazanamazsa HFPA için bile biraz abartı olur. Benim gönlüm capcanlı The Grand Budapest Hotelden yana, o ayrı.

Drama Dalında En İyi Kadın Oyuncu

Jennifer Aniston, Cake

Felicity Jones, The Theory of Everything

Julianne Moore, Still Alice

Rosamund Pike, Gone Girl

Reese Witherspoon, Wild

Kim Kazanır: Julianne Moore

Kim Kazanmalı: Julianne Moore

Buyurun size duble geldi. Son bir haftadır kulislerde Jennifer Aniston isminin dolandığını da belirteyim. Kulislerden haber verdiğime göre ben olmuşum demektir. Kulisler.

Drama Dalında En İyi Erkek Oyuncu

Jake Gyllenhaal, Nightcrawler

Steve Carell, Foxcatcher

Benedict Cumberbatch, The Imitation Game

David Oyelowo, Selma

Eddie Redmayne, The Theory of Everything

Kim Kazanır: Benedict Cumberbatch

Kim Kazanmalı: Jake Gyllenhaal

Favori Eddie Redmayne’i daha izleyemedim ama Benedict Cumberbatch çıkabilir buradan, yalnız ben o adamdan gerçekten çok sıkıldım. Her yerde o var. Redmayne’in Stephen Hawking portresi çok olumlu eleştiriler aldı şu ana kadar. Yine de Cumberbatch’in önlenemez popülaritesi bir adım öne geçiriyor kendisini.

Drama Dalında En İyi Film

Boyhood

Foxcatcher

The Imitation Game

Selma

The Theory of Everything

Kim Kazanır: Boyhood

Kim Kazanmalı: The Imitation Game

Ben Oscar’a kadar Boyhoodla ilgili çekincelerimi dile getirmiş olayım. Buradan sürpriz beklemiyorum yine de. 

The New Yorker’ın çizeri de Aras Bayram’la aynı fikirde: Benedict Cumberbatch her yerde!

YORUMLAR




DİĞER HABERLER