Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
David Bowie, The Last Five Years

David Bowie ömrü boyunca bizleri şaşırtmayı başaran nadir dehalardan biri.  Ocak 2016’da Blackstar albümünün çıkmasının hemen ardından üç gün sonra gelen ölüm haberi ile tüm dünyayı son bir kez daha şaşırtmış ve yasa boğmuştu.

BBC’de bu sezon bir türlü kutlu doğum haftası gibi bir şey yaşanıyor, kendilerini tamamen David Bowie’ye adadılar. BBC4 sanatçının bu güne kadar nadir görülmüş performanslarını ve röportajlarını yayınlarken, Radio 2’da Life On Mars şarkısına adanmış bir belgesel var, 6Music ise sanatçının doğum günü ve ölüm günü başta olmak üzere ay boyunca tüm programlarında David Bowie’ye yer veriyor.

Hatıralar, ifşaatlar ve müzik severlerin merak ettiği bir takım detaylar bu belgeselde

7 Ocak 2017’yi 8 Ocak’a bağlayan gece, sanatçının 70. doğum günü şerefine BBC2’da yayınlanan The Last Five Years’da ise David Bowie’nin hayatının son beş yılı anlatılıyor. Film sanatçının son iki albümü The Next Day ve  Blackstar’ın yanı sıra yakın zamanda Londra’da perdelerini açan Lazarus müzikaline odaklanıyor.  

The Last Five Years David Bowie’nin elli yıllık kariyeri içinde belki de en yaratıcı olduğu dönemlerden birini anlatması bakımından önemli. Belgesel, sanatçının bir başka yaratıcı sürecini 70’lerin sonundaki halini anlatan (2013) David Bowie :Five Years ‘ın yönetmeni ve yapımcısı Francis Whately’nin eseri.

Belgesele katkıda bulunanlar arasında David Bowie’nin The Next Day ve Blackstar’da birlikte çaldığı müzisyenler ve uzun yıllar boyunca David Bowie’nin prodüktörü olan Tony Visconti yer alıyor.  Sanatçının bugüne kadar hiç görülmemiş röportajları, prodüktör Tony Visconti’nin yorum ve katkıları ve yönetmenin Bowie’nin gruplarının birlikte çalıştıkları albümleri canlı olarak icra etmelerini istemesi, ardından  üzerine döşenen Bowie’nin sesi özenli bir yapım izlediğiniz hissini oluşturuyor. Lazarus için kaydedilmiş bugüne kadar yayınlanmamış akapella vokal de filmde yer alıyor.

Where are we now? Videosunda giydiği Song of Norway tişörtü meğer onu bırakıp başkasıyla birlikte olmayı seçen eski kız arkadaşına bir gönderme yapmak içinmiş.

Belgesel başladığı gibi sona eriyor, David Bowie’nin ölümünün ardından, sanatçının Brixton’da doğduğu evin önünde çoğunun yüzünde Aladdin Sane makyajıyla binlerce hayranının yas tutmak için br araya geldiği görüntülerle. Fakat filmin insanı en çok etkileyen bölümlerinden biri Bowie’nin belki de en verimli zamanlarından birindeyken birlikte çalıştığı insanlara hasta olduğunu söylemesi. Kanser olduğunu ölmeden üç ay önce öğrendiğini anlıyoruz. Ekim 2015’te “Look up here, I’m in heaven; Yukarı bak, ben cennetteyim” dizelerinin yer aldığı Lazarus videosunu çektiği sıralarda bu haberi almış yani.

Bununla birlikte David Bowie son ana kadar çalışmayı, insan gibi davranmayı, şakacı ve neşeli tavrını sürdürüyor. Hatta Lazarus’un New York ‘ta ilk gösterimine bile katılıyor. Visconti sanatçının formunun zirvesinde olduğunu söylüyor.

David Bowie belki de en son öngörülebilir insan. Çünkü onun tüm varlığı beklentileri alt üst etmek, kafa tutmak, dalga geçmek üzere tasarlanmış. David Bowie yaşamının son yıllarında yalnızca yeniden müzik yapmaya başlamıyor, aynı zamanda onu oluşturan temeli de yeniden elden geçiriyor.  Dolayısıyla bu film, aslında David Bowie’nin tüm değişkenliğine rağmen ne denli tutarlı bir sanatçı olduğunu da ortaya koyuyor. Son işlerinin ana temalarının izini sürerek sanatçının kataloğunda yer alan önceki eserleriyle bağlantısını sergiliyor.

Son ana kadar üretken, son ana kadar ayakta. Müzik tanrısı olmak böyle bir şey işte.

David Bowie’nin müzikal tarzı sürekli değişse de temaları; ötekileşme, yabancılaşma, kaçış, şöhret kavramı- onun zihnini hep meşgul etmiş. Başarısının arkasında ise rock star olmaktan öte insan olmakla ilgili meseleleri anlatması yatıyor.

The Last Five Years, 29 gün boyunca BBC’nin sayfasında ücretsiz olarak yayınlanıyor. David Bowie’nin olağanüstü kariyerinin son derece hayranlık uyandırıcı ve şaşırtıcı bir dönemini anlatan belgeseli kaçırmayın. Belki sanatçının tüm kariyerinin bir özeti değil ama temalar, anlatım ve yaklaşım tutarlılığını derinlikli olarak keşfetmesi bakımından önemli bir yapım.

YORUMLAR




DİĞER HABERLER