Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Eurovision 2016: Bir zamanlar SSCB ve diğerleri

Eurovision 2016 yaklaşırken aralarında maalesef yer almadığımız yarışmacı ülkelere, şarkılarına, Eurovision adetlerine ve bu yıl San Marino adına yarışmaya katılan Serhat Hacıpaşalıoğlu’na bakış ve kısa bir Eurovision tarihi içeren yazı dizisinin ikinci bölümü: 

İsrail temsilcisi Hovi Star ortada, aşırı ciddi Samra sağdan pis pis bakıyor, yukardaki elemanlar Gürcistan’dan, solda Dami Im’i görüyoruz, altta ise Ermenistan temsilcisi Iveta var.

Avrupa desen, Avrupa değil

Ermenistan - Azerbaycan - İsrail - Avustralya - Gürcistan

Toprakları kıta Avrupasında bulunmayan ülkeler yıllardır tartışma konusu. Hadi Avustralya geçen sene itibariyle hobi olarak yarışmaya katıldı, onu biliyoruz. Nedendir bilinmez ülkede en çok izlenen ve ilgi gören şovlardan biri olduğu için taleplerini ilettiler, Eurovision komitesi de onları sevgiyle kucakladı. Bir de üstüne geçen sene beşinci olunca sanırım tatlı geldi, bu sene de katılıyorlar yarışmaya. Ermenistan, Azerbaycan, İsrail ve Gürcistan ise bir şekil Avrupa kabul ediliyor, nedenini bilmiyorum. İsraili, kendini Sam Smith zanneden koca çeneli Hovi Star temsil ediyor. Ortalama bir şarkı, güzel bir ses ama büyük başarı getireceğini düşünmüyorum. Ermenistan temsilcisi Iveta Mukuchyan, korku filmlerinin tema müziği olacak kadar gergin bir şarkı seslendiriyor bu sene. Eurovisionda bu gerginliğe yer yok, pek şans vermiyorum o yüzden. Eurovisionda disko topu döner, rengarenk kostümler giyilir, arsızca dans edilir, bu ne şimdi yani? Azerbaycan desen, bu sene de paraları bir takım yabancı produktörlere gömmüş galiba. Petrolden kazandığını Eurovisiona yatırmak gibi anlaşılmaz bir davranış türü var Azerbaycan’ın, aşırı ciddiye alıyorlar yarışmayı. Ülkenin temsilcisi Samra da pek bir ciddi pek bir hırslı gördüğüm kadarıyla. İlk 10 olur olursa, başka da bir şey olmaz. Gürcistan’ın şarkısı hiç de kötü değil, radyoda çalsa aa kimmiş bunlar?bile dedirtir ama Eurovision için hiç uygun bir seçim değil. Tiflis rock barlarında canlı dinlemeye giderim o ayrı ama Stockholmden elleri boş dönecekler. Avustralya ise yine ilk beş içinde yerini bulacak sanki. Dami Im Güney Kore doğumlu bir Avustralyalı, şarkı çok temiz ve profesyonel bir şarkı, Dami Imin sesi muhteşem ve Avustralya, Eurovision kitlesi tarafından sempatiyle karşılanıyor, seneye yine katılır kanguru arkadaşlarımız, ben size diyeyim.

Belaruslu Ivan solda, deri ceketli Letonyalı Justs’u tanıdınız zaten, onun hemen sağında Estonyalı karizmatik Jüri var. Litvanya temsilcisi sağ köşede, onun solunda ise 1944 Jamala var. Sergey serseri gülüşüyle kalplerimizi çalıyor, onun üstünde ise Moldovalı Ece Seçkin.

Bir zamanlar S.S.C.B.

Ukrayna - Letonya - Litvanya - Estonya - Moldova - Belarus - Rusya

Burada durumlar oldukça karışık. Bir zamanlar aynı çatı altında, aşkları bir yalan olan ülkelerden bahsediyoruz sonuçta. Büyük abi Rusya, 30 sene öncesi Sovyet hakimiyetine bir şekilde yine de sahip, her sene puanlamada görüyoruz bunu. Bu sene de çok büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Ukrayna, 1944 şarkısıyla deyim yerindeyse yarışmanın en sivri çıkışını yapıyor. Jamalanın seslendirdiği şarkı, 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nden bahsediyor. Rusya nasıl oldu da buna karşı çıkmadı bilmiyorum (Rusya, geçtiğimiz senelerde, içinde İngilizce put infiilinin olduğu ama bariz bir şekilde devlet başkanı Putini kasteden Gürcistan şarkısını yarışmadan geri çektirmeyi başarmıştı) ama Jamala yarı İngilizce yarı Kırım-Tatar dilinde söylediği şarkıyla bu sene Ukraynayı temsil ediyor. Politik tüm tartışmalar bir yana, şarkı olabildiğine sıkıcı ama bir yandan da Ukrayna Eurovisionda hiç de fena olmayan bir kariyere sahip, o yüzden neler olacağını kestirmek zor. Estonya gizli favorilerden, aşırı karizmatik sarı oğlan Jüri Pootsmann özellikle internet bahislerinde öne çıkıyor, ne yapacak göreceğiz. Letonyayı ise üstünden çıkarmadığı deri ceketiyle Justs temsil ediyor. Adamın bütün görsellerinde bu deri ceket var, anlaşılmaz bir durum. Sempatik suratlı, iyi bir gence benziyor Justs. Şarkı da kötü değil ama ı-ıh! Gelecek sene Rigada olmayacak Eurovision, bu çok belli. Moldova desen Ozan Doğulu feat. Ece Seçkintarzı şarkısıyla yine nalları toplayacak. Belki Romanyadan altı puan alır.  Litvanya ise kötü gençlik dizisi şarkısı ile katılıyor bu sene yarışmaya. Litvanyalı şarkıcı Donny Montell kendini ne yazık ki Justin Bieber zanneden biri ve inanın bu, durumu daha kötüye götürmekten başka bir işe yaramıyor. Bu sene de birincilik yok Litvanya, dilerim seneye! Belarusu ise kendi ve saçı uzun Ivan temsil ediyor. Hakkında yazmak bile istemiyorum, o kadar kötü bir şarkı. Büyük abi Rusya ise korkarım bu sene de bangır bangır geliyor. Hem dansçı, hem oyuncu hem de şarkıcı Sergey Lazarev şimdiden tüm yarışmacılar arasında en çok bilinen isimlerden biri olmuş durumda. Şarkısı ise dinlendiği an akılda kalıyor ve ilgi çekmeyi başarıyor.

Yukarıda iri Emre Aydın’ı, ortada Kıbrıslı çılgın rock grubumuzu, solda oktav kraliçesi Arnavutluk yarışmacısını, sağda beyaz elbisesiyle Bulgar şarkıcımızı ve altta Yunanistan temsilcilerini görüyoruz.

Doğu Avrupa

Yunanistan - Kıbrıs - Romanya - Arnavutluk - Bulgaristan

Bu arkadaşlar için ne desem bilemiyorum. Katılmış olmak için katılmışlar, hepsinde bir ölü toprağı, hepsinde bir ay bize de gezmekler olsun, İsveç görmüş oluruz,halleriYunanistan zaten yarı Pontus yarı hip-hop şarkısıyla yeterince üzüyor, füzyon bu değil, Kıbrıs desen 90lar rock şarkısı ile zivzivziv kafa ütülemekten başka bir işe yaramıyor, Arnavutluk yine oktavı geniş bir şarkıcı ile kulak zarımızı patlatmaya kararlı, zaten Arnavutluk bağırmayan şarkıcısını Eurovisiona göndermiyor, devlet politikası sanırım. Romanya ise iri Emre Aydın ile katılıyor yarışmaya. Finale tabii ki kalmayacaklar, o şarkıyı başından sonuna dinlediğimiz için bize teşekkür etmeleri lazım zaten. Kötünün iyisi ise Bulgaristan; fena olmayan bir şarkı, ortalama üstü bir şarkıcı… Belki finale kalırlar, başka bir başarı beklemiyorum.

 

Yarın: Eurovision 2016:  Bir takım gelişmiş Avrupa ülkeleri

Dün: Eurovision 2016: Avrupa ülkeleri

YORUMLAR




DİĞER HABERLER