Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Güçlü ve dürüst bir trajikomedi

Hayat bazen komik; bazen de o kadar komik olmayabiliyor. Ölüm, hastalık gibi bazı olaylar var, bunların hiçbir komik tarafı yoktur. Eğer, bunlar hakkında düşünmeye devam edersek ruhumuzu, kalbimizi ele geçirip bizi çiğ çiğ yerler. Trajik bir olay yaşadığımızda yas tutmak ve iyileşmek için elbette zamana ihtiyacımız vardır. Ama, bir noktada kendimize gelip bir yerde ışığı, umudu görmeye çalışmakta da fayda vardır. Zor zamanlarda umudu yakalamak hiç kolay değil, tahmin edersiniz. Ama yine de tüm zalim şartlara rağmen, yaşadığınız, nefes aldığınız için şükredilecek bir nokta bulunabilir. Belki yaşanan trajedi ailenizle yakınlaşmanıza yol açmıştır, belki de yeni arkadaşlar edinmişsinizdir kim bilir?

Mississippi, iki s, iki s, iki p diye yazdığınızdan emin olun ☺ Yoksa neden bulamıyorum diye benim gibi çok ağlarsınız.

Son zamanlarda ekranları üzücü, karanlık bir tonu olan, kişinin kendini keşfetmesi temeline oturan, ağırlıklı olarak ana kahramanının kadın olduğu, komediler egemenliği altına almış durumda. Bkz: Fleabag mesela.Bu dizilerin hepsi de bir oturuşta izlenmek üzere tasarlanmış.  Amazon Prime’da yayınlanan One Mississippi de işte bu acı komediler kervanına katılan bir dizi.

One Mississippi, başrolünü ünlü stand up komedyeni Tig Notaro’nun üstlendiği ve oyuncunun kendi yaşamıyla benzerlikler gösteren bir dizi. Notaro, 2012’de ciddi bir rahatsızlık geçirmesinin ardından annesini kaybetti ve üzerine uzun süredir birlikte olduğu kız arkadaşından ayrıldı. Ardından oyuncuya meme kanseri tanısı kondu ve çift mastektomi yöntemiyle iki memesi birden alındı. Tig Notaro’yu takip edenler yarı otobiyografik diziyi ayrı bir gözle izleyecekler kuşkusuz.

Tig’in güzel, özgür ruhlu annesini flashbacklerle görüyoruz.

 

Dizinin hikâyesi kısaca şöyle; Los Angeles’ta radyocu olarak çalışan Tig, annesinin ani ölümü nedeniyle doğduğu ve büyüdüğü şehir Mississippi’ye gelir. Yaşam ünitesine bağlı olan annesinin hayatına son verilmesiyle birlikte, kardeşi Remy (Noah Harpster) ve üvey babası Bill (John Rothman) ile yeniden iletişime geçecek ve yas sürecini birlikte geçireceklerdir.

Ailenin tüm üyeleri ayrı telden çalmaktadır; aksi ve hovarda Tig, yetişkin olmasına rağmen hala annesinin evinde tavan arasında yaşayan erkek kardeşi ve kedisine karısından ve çocuklarından daha düşkün olan bir fayans duygusallığındaki üvey baba Bill. Bill, duygularıyla yüzleşmek yerine yapılması gereken günlük işlere odaklanmış, mizah anlayışı olmayan robot gibi bir adamken, Remy ve Tig kimselere bağlanamıyor, yalnız kurtlar gibi ortalarda dolaşıyor.

Tig’in üvey babası Bill ve erkek kardeşi Remy.
Üçünün tek ortak noktası ise dizide flashbacklerle gördüğümüz, kaybettikleri özgür ruhlu Caroline (Rya Kihlstedt). İşte bu kırık dökük aile bir araya gelerek, yılların hasarını değerlendirip, gidermenin yollarını arayacak. Hepimiz biliyoruz ki böyle süreçlerden geçerken insana sabır kadar yardımcı olan bir başka şey de birlikte gülebilmek ve mizah.

One Mississippi, Tig Notaro ile Juno ve Young Adult’ı kaleme alan Oscar ödüllü senarist Diablo Cody’nin eseri. Dizinin yapımcısı ise bir başka komedyen Louis C.K!

Ölüm, kanser, çocuk tacizi gibi konuları cesur bir bakışla anlatan One Mississippi’ye komedi demek çok zor. Diğer yandan böylesine asap bozucu konuları umut verici bir biçimde anlattığını da söylemek gerek. Tig, normalde evlerden ırak diyeceğimiz konular hakkında şakalar yapıyor ama bu şakaların hiçbirinin saygısız ya da ucuz olmadığını belirteyim. Kadının hayata genel yaklaşım tarzı böyle.

Tig, Neko Case seviyor bu arada. Haberiniz olsun.

One Mississippi, birbirine, yasına, seçimlerine, aşkına saygı duymak, keşfetmek ve anlamak hakkında; sert ama dokunaklı, üzücü ama sevgi dolu bir dizi. Son derece kişisel ve güçlü bir hikâye olan One Mississippi eleştirmenlerin beğenisini kazanmış görünüyor. Bakalım Amazon dizinin ikinci sezon onayını ne zaman verecek göreceğiz.



 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER