Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
“Holdinge gidiyorum”

Kurucusu Sadri Alışık tarafından canlandırılan Banazlı İsmail olan Karabulut Holding.

Eskiden filmlerde çalışma ortamı olarak fabrikaları görürken iş yaşamıyla ilgili algıların değişmesiyle birlikte şimdi dizilerde holdingleri görüyoruz. Karakterler sabah evden çıkarken “İşe gidiyorum,” değil, “Holdinge gidiyorum,” diyor. Peki, Türk dizilerinde şirket yapıları nasıl? Nasıl bir çalışma ortamı sunuluyor? Kadın erkek rolleri ne? Eşitlikçi mi? Ortaklıklar nasıl kuruluyor? Çalışan profili nasıl? Profesyonel yöneticiler saatlerce telefonda konuşup, olmayacak kılıklarla işe gelip, iş saatinde sürekli özel sorunlarıyla meşgul olabilir mi?

Holding, hukuki niteliği bulunan bir şirket olmayıp, tröst (tekelleşme) kurma amacıyla gerçekleştirilen şirketler topluluğunu ifade eden bir terim. Holdinge özelliklerini veren, hukuki bakımdan şirketin tabi olduğu kuruluş şekli değil, ekonomik yönden kendisine mevzu olarak aldığı faaliyet sahası ve çalışmalarında gösterdiği değişiklik. Bizim dizilerde holdinglerin ana çalışma alanı ağırlıklı olarak tekstil ve inşaat.

Bakalım geçmişten bugüne dizi kahramanlarının vaktinin çoğunluğunu geçirdiği holdingler ve koşulları nasıl?

Kartallar Yüksek Uçar (1983) –Karabulut Holding

Banazlı İsmail’in bir içki sofrasında anlattığı gibi, Karabulut Holding’in menşei iki hurda kaptıkaçtıdır. “Turgutlu’dan Salihli’ye yolcu taşımaktayız. İzmir valisi Fazlı Bey, çıktım makamına dedim ki, gayret bizden muavenet sizden, İzmir’e kaptıkaçtı işleteceğim.” Senaryosunu Attila İlhan’ın yazdığı efsane dizide, Banazlar ve Turgutlulu Hanımağa grubu arasındaki ekonomik ve kültürel çatışma anlatılır. Banazların nakliyecilikle başlayan çalışma hayatı, ithalata girmesiyle zenginleşir. Diğer yandan, ezeli düşmanı Hanımağa, oğlu Hasan’ın arkadaşı Zülfü Cilo ve patronu Rasim Karanfil aracılığıyla mafya ile işbirliğine başlamış gazino işletmeciliğine soyunmuştur. Bugün birçok dizideki yönetici kadın karakterleri, Selda Alkor’un o zaman canlandırdığı güçlü, entrikacı ve intikam hırsıyla yanıp tutuşan Hanım Ağa karakterinden beslenmektedir.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Defne Akman
27/06/2014 22:05
YORUMLAR




DİĞER HABERLER