Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Kitapta nasıldı, dizide nasıl?

Aşk-ı Memnu 2008 yılında günümüz şartlarına uyarlanarak dizi haline getirildi. Ancak gerek dönem farkı gerekse günümüz şartları dolayısıyla, karakterler farklılıklar gösterdi doğal olarak. Şimdi  Halid Ziya Uşaklıgil'in 1900’de ilk baskısı çıkan eseriyle, Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu'nun kaleminden çıkan dizinin karakter farklılıklarına bakalım.

Bihter/ Bihter Ziyagil

Bihter, beyaz bir gecelik kadar şeffaf gece kadar karanlık...

Bihter kitapta genç yaşında annesinin ailesinden gelen Melih Bey Takımı etiketinden kurtulmak, iki çocuk annesi olmak ve zengin bir hayata sahip olmak, bir de annesinden babasının intikamını almak adına Adnan Bey'in evlenme teklifini kabul ediyor. Yine aynı şekilde dizide de annesine meydan okumak için evleniyor. Fakat başlarda eşini sevmek için çok uğraşıyor.

Kitapta iki yılın sonunda evliliğinden sıkılan Bihter'in zamanla Behlül ile ilişkisinin olduğu anlatılıyor. Ancak dizide Behlül ile Bihter'in ilişkisi evliliklerinden hemen sonra başlıyor. Bihter, Behlül'e olan aşkı için defalarca kendini tehlikeye atıyor. Zamanla bundan pişman olsa da Behlül'ü sevmekten vazgeçemiyor. Kitapta Bihter'in zenginlik ve parada gözü olduğuna değinilirken dizide aşkı için parayı elinin tersiyle itebilen cesur bir Bihter izledik. Ancak ikisinin de sonunda Bihter, Nihal ve Behlül'ün düğün gününde odasında intihar ediyor. Bihter'den kitapta aşkı için gözünü kırpmadan kendi canını alacak kadar cesur bir kadın olarak bahsediliyor. Dizide de tam olarak aynı şey anlatılıyor.

Meşhur lafı: Nihal bir nefeste sönüverecek bir çiçek, peki ya Bihter?

 

Adnan/ Adnan Ziyagil

Selçuk Yöntem Adnan rolü için biçilmiş kaftandı.

Adnan, hem kitapta hem dizide eşini kaybettikten sonra iki çocuğuyla kalan zengin ve saygıdeğer bir iş adamı. Yıllar sonra kalbini genç ve güzel kadın Bihter'e kaptırıyor. Başlarda Bihter'le aralarındaki yaş farkının sorun olmayacağını düşünse de, zamanla tek sorunun yaş farkı olmadığını anlıyor. Bir yanda çocukları bir yanda Bihter'le arasında git gide açılan uçurumun tam ortasında kalıyor ve zamanla Bihter ile Behlül'ün arasındaki yakınlığı fark ediyor. Nihal'le evlenmek üzere olan Behlül'ün Bihter'le olan ilişkisini de Beşir'den öğreniyor. Bihter'in intiharından sonra Matmazel De Courton ve çocukları ile birlikte hayatına devam ediyor.

Meşhur lafı: Hadi bunu kutlayalım, Paris'e gidiyoruz!

 

Behlül/ Behlül Haznedar

Belki de Behlül’ü Kıvanç Tatlıtuğ sayesinde sevdik.

Kitapta Behlül'ün soy ismi geçmiyor. Behlül amcasının yanında büyüyen bir çocuk. Kitapta Galatasaray Lisesi’nde yatılı olarak kaldığı anlatılıyor, dizide de Galatasaray Üniversitesi’ne gidiyordu. Behlül aynı zamanda Peyker'in eski sevgilisi. Amcasıyla evlendikten bir süre sonra Bihter ile aralarında yakınlık başlıyor. Behlül kitapta ve dizide hovarda olarak anlatılıyor. Behlül "Kadınlar bir çiçek bahçesi gibidir her birinden ayrı bir koku ve tat almak gerekir," dese de kendini Bihter'e kaptırmaktan alıkoyamıyor.

Kitapta Bihter ile olan ilişkisinden kısa bir süre sonra sıkılıp amcasının kızı Nihal'in de ilgisini fark edince onunla yakınlaşmaya başlıyor. Ancak dizide Firdevs Hanım’ın Bihter ile olan ilişkisini gizlemesi için Nihal'le yakınlaşmayı kabul ediyor. Daha sonrasında bu yakınlık bir nevi kaçış yolu olduğu için Nihal'le evlenmek istiyor. Kitapta gerçekten Nihal'e âşık olurken dizide her zaman Bihter'e âşık kalan bir Behlül izliyoruz. Bihter'in intiharından sonra ilişkilerinin ortaya çıkmasıyla evden kaçıyor. Dizinin sonunda Bihter'e olan aşkını mezarının başında itiraf ederken, kitapta Bihter'in ölümünden sonrasında Behlül'den bahsedilmiyor.

Meşhur lafı: Hadi aşkım Behlül kaçar...

 

Nihal/ Nihal Ziyagil

Nihal için Behlül her şeyden kıymetliydi.

Nihal küçük yaşta annesiz kalmanın acısıyla hırçın bir çocuk olarak büyümüş. Başlarda Bihter'le babasının evliliğine karşı çıksa da zamanla Bihter'i tanıdıkça sevmeye başlıyor. Kitapta Bihter'in eve gelmesiyle birlikte Matmazel'in de gönderilmesiyle, zamanla kendini çok yalnız hissetmeye başlıyor ve Behlül'e karşı duyduğu histerik duyguları ortaya çıkıyor. Dizide ise Nihal Bihter'i en başından beri kendine rakip görüyor. Önce babasını elinden alması, sonra Behlül'le yakın olmasıyla Bihter'e karşı iyice bileniyor. Nihal'in Behlül'e olan histerik duyguları yüzünden sık sık bayılmaları başlıyor. Behlül'le evleneceği gün Bihter'le ilişkilerini öğreniyor. Ardından yaşadığı krizle tedavi görmek zorunda kalıyor. Bihter'in ölümünden sonra babası, kardeşi ve Matmazel'le birlikte yeni hayatına devam ediyor. Kitabın sonunda da Beşir'in itirafıyla Behlül'ün ihanetini öğreniyor, tıpkı dizideki gibi yeni hayatına babası kardeşi ve Fransa'dan geri çağırdıkları Matmazel'le birlikte devam ediyor.

Meşhur lafı: Bihter neyi itiraf edecek Firdevs Hanım, Behlül'le ne ilgisi var?

 

Firdevs/ Firdevs Yöreoğlu

Gerçek hayatta da böyle karakterler olmasını çok isterdim

Firdevs Hanım kitapta kızlarıyla birlikte Melih Bey Takımı olarak anılıyor. Dizide de eşinin adı Melih olduğu için bu şekilde anıldıkları söyleniyor. Firdevs Hanım güzel giyinmeyi, zenginliği, şık mekânlarda bulunmayı seven bir kadın. Kızlarının da aynı şekilde bir hayat sürmesini istediği için varlıklı ailelerle hayatlarını birleştirmelerini istiyor. Kitapta eşinin aşk mektuplarını görmesiyle kriz geçirerek ölümünden sonra yeni eş adayı olarak kendine Adnan Bey'i uygun görüyor. Adnan Bey'in Bihter'e olan ilgisini yanlış anlayarak kendiyle ilgilendiğini sanıyor ancak Nihat, Adnan Bey'in Bihter'le evlenmek istediğini dile getirince bu evliliğe karşı çıkıyor. Daha sonrasında bu evlilikten çıkar sağlayacağını düşündüğü için izin veriyor. Kısa bir süre sonra romatizmalarının azdığını bahane ederek Adnan Bey yalısına taşınıyor.  Kitapla dizi arasındaki fark ise Firdevs Hanım’ın Ziyagil yalısına taşınması için bir bahane uydurmak zorunda kalmamasıydı. Firdevs Hanım oturdukları yalının satılması üzerine Bihter ve Adnan'ın isteğiyle yalıya taşındı.

Kızlarının her zaman zengin bir hayat sürmesini istediği için (bir bakıma kendisini sağlama almak için) Bihter'in Adnan'la olan ilişkisini bitirmesine şiddetle karşıydı. Bihter'in intiharından sonra kitapta Firdevs Hanım’la ilgili bir bilgi verilmiyor. Dizide ise kızının ölümüyle felç geçiriyor.

Meşhur lafı: Sen Bihter Ziyagil'sin aptallık etme!

 

Matmazel De Courton

Aslında her şey Adnan Bey’i mutlu etmek içindi.

Matmazel kitapta ve dizide annelerinin erken yaşta ölümü üzerine çocukların eğitimi için Fransa'dan getirilmiş özel mürebbiye. Dizide çocuklara Bihter'in annelik yapmasına karşı, aynı zamanda Adnan Bey'e âşık, Nihal ve Bülent üzerinde etkisi çok fazla. Bihter'le Behlül'ün ilişkisini ilk fark edenlerden. Aynı zamanda Behlül Nihal ilişkisine de son derece karşı. Nihal'in zarar göreceğini düşündüğü için Behlül'le evlenmesini istemiyor. Beşir'in de yardımıyla Bihter Behlül ilişkisini ortaya çıkarıyor. Dizide kitaptakinden çok daha aktif bir rol oynuyor.

Meşhur lafı: Anneleri tarafından bana emanet edilmiş çocuklara her bakımdan yetersiz birinin annelik etmesine şiddetle karşıyım!

 

Peyker ve Nihat/ Peyker Önal, Nihat Önal

Bir sen, bir ben, bir de bebek.

Peyker, Firdevs Hanım'ın büyük kızı, Bihter'in ablası, Behlül'ün eski sevgilisi ve Nihat'ın eşi. Peyker'in hem dizide hem de kitapta yaptığı tek şey Adnan Bey'in davetlerine katılıp arada bir çocuk doğurmak. Nihat dışında hiçbir karakter üzerinde etkisi yok. Kardeşi Bihter'in aksine daha pasif ve sessiz bir karakter. Nihat da kitapta ve dizide Adnan Bey kadar zengin olmak dışında Behlül'ü kıskanmayla geçiriyor hayatını. Bunun yanında dizide Nihat'ın ailesi Ziyagil ailesinin baş düşmanı. Ancak kitapta Nihat'ın ailesine dair bir bilgi yok.

 

Bülent/ Bülent Ziyagil

Aslına bakarsanız sevimli çocuk, hep ablası yüzünden kaybetti

Bülent dizide annesini doğduktan hemen sonra kaybettiği için, Bihter'i annesi olarak gören, başlarda zararsız ama daha sonrasında ablasının dolduruşuna gelerek, zamanla ondan nefret etmeye başlayan bir çocuk. Kendisini yatılı okula göndereceklerini düşündüğü için Bihter ve Firdevs Hanım’dan nefret ediyor. Tek amacı Behlül olmak. Saçını, tarzını, her şeyini Behlül'e benzetmeye çalışıyor. Ablasıyla olan ilişkisinden de son derece memnun. Kitapta ise Bihter'le babası evlendikten kısa bir süre sonra yatılı okula gönderiliyor.

 

Beşir / Beşir Elçi

İşte size gerçek Beşir :) (1975 Aşk-ı Memnu’da Beşir karakterini canlandıran çocuk.)

Hikâyenin kırılma noktası iki tarafta da Beşir'in itirafıyla gerçekleşiyor. Beşir kitapta Adnan Bey yalısında Habeş asıllı hadım hizmetli, arabacı. Dizide ise annesi babası olmayan, kendini bildiğinden beri Ziyagil yalısında yaşayan şoför. Beşir Nihal'e âşık. Nihal'in Behlül tarafından aldatıldığını bilmek onu kahrediyor. Dizide hastalığı gün geçtikçe artan Beşir, Nihal'le Behlül'ün evlenme kararıyla olanlardan uzaklaşmak için gemiyle denizlere açılıyor ama eni sonu eve geri dönmek zorunda kalıyor. Kitapta ise hastalığını evde herkesten gizliyor. Bihter Behlül ilişkisini öğrendikten sonra hastalığı ilerliyor ve Bihter'in hemen ardından o da ölüyor. Yalnız giderayak Bihter ile Behlül'ün ilişkilerini Adnan Bey'e itiraf etmekten de geri durmuyor.

Katina / Katja

En sevdiğim replik “Katya! Portakal suyumu getir!”

Firdevs Hanım'ın özel hizmetçisi. Portakal suyu getirmek, duşu hazırlamak dışında temel görevi, evin her köşesinde olup bitenden haberdar olup, duyduklarını ilk olarak Firdevs Hanım'la paylaşmak. Ayrıca arada Firdevs Hanım'ın özel dedektifliğini de yapıyor.

Yukarıda sıraladıklarım dışında kitapta isimleri ara ara geçen ama dizide "aşağıdakiler" diye tabir edilen karakterler de var.

Nesrin, evin hizmetlisi, dizide dedikodu yapmak dışında pek bir işe yaramıyor. Kitapta da evdekilere hizmet etmek dışında mutfaktakiler grubunun dedikodu kısmına dâhil oluyor.

Şayeste Hanım dizide Süleyman Efendi'nin karısı ve Cemile'nin annesi, ancak kitapta sadece evin hizmetlisi. Cemile'nin annesi olarak Şükran Hanım adı geçiyor kitapta. Cemile dizide çocukluk arkadaşı Beşir'e âşık. Kitapta Cemile'nin hayatına dair bir bilgi verilmiyor.

Genel olarak baktığımızda dizi ve kitap arasında büyük bir fark görünmüyor. Kitabın 1900 yılında çıkmış olduğunu düşünürsek 108 yıl sonra günümüz koşullarına uyarlanan dizide, eserin orijinaline bir hayli sadık kalınmış. 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER