Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Komşuda ‘Yemekteyiz’

Yunanistan’ın en popüler özel televizyon kanallarından biri olan Alpha TVde bir zamanlar Türkiyede de oldukça ilgi görmüş Yemekteyiz programının bir benzeri yayınlanıyor hafta içi her akşam. Türkiyede yayınlanan versiyonunun neredeyse her bölümünü takip ettiğim programda birbirinden değişik karakterli yarışmacıların anlaşılmaz kaprislerine, kup kasede çıtır patlıcan bahçesigibi -oldukça yaratıcı- isimlere sahip yemeklere, ev dekorasyonunda tercih ettikleri rüküş objelere ve puan verme esnasındaki o inanılmaz çirkefliklerine her zaman hayran kaldığımdan, programın Yunanistanda yayınlanan versiyonunu gördüğüm an sevinçten delirdim. Birçok konuda benzer davranışlar gösterdiğimiz komşumuzda da durum aynı mıydı acaba? Onlar da kristal şarap kadehlerinde ayran içiyor, masada çavdar ekmeği  yoksa gözlerinden ateş çıkararak ev sahibinin acılar içinde ölmesini istiyorlar mıydı?

Yunanca, bir şeyler pişiyoranlamına gelen Kati Psinetai hafta içi her akşam saat 8de yayınlanıyor. Kurgusu benzer özellikler taşısa da küçük farklılıklar mevcut tabi: mesela Yemekteyizde olduğu gibi “şimdi kasabımıza gidiyoruzveya “şimdi fırınımızdan en taze ekmekleri alacağızgibi iyelik ekleriyle süslenmiş cümleleri sıkça duyduğumuz alışveriş kısmı burada yok. Program, yarışmacıların kısa tanıtımlarıyla başlıyor. Dış sesimiz, Türkiyedeki meslektaşı kadar içli dışlı değil onlarla; biraz daha mesafeli, daha az konuşuyor ve neyse ki hadsiz şakalardan kaçınıyor.

Yorgos, 29 yaşında bir kuaför. V yakalı çirkin şeyler giymekten ve evinin girişinde saç eklentisi bulundurmaktan hoşlanıyor.

Yarışmacımız, kendini tanıttıktan sonra evini gezdiriyor büyük bir hevesle. 90lar zevkinin ve estetiğinin hakim olduğu Yunan evlerinde pastel turuncuya boyanmış duvarlar, o duvarlara asılı, çerçevesiz, çirkin resimler, kahverengi modüler mutfaklar, araba şeklinde yatağı olan çocuk odaları, yapma çiçekler, ne ararsanız var. Retinalarımızı yakacak kadar kötü döşenmiş evler çıkıyor karşımıza çoğu zaman. Eve giren misafirler oldukça sıcakkanlı bir şekilde karşılanıyor; terlik uzatılmadığı ya da  çantası, eve girdiği ilk üç saniye içinde elinden alınmadığı için ağlayan da yok pek. Asabileşmeden, nazlanmadan, insan gibi tanışıp muhabbet ediyorlar. Yemek öncesi genelde bir kadeh şarap ya da basit, ferahlatan bir kokteyl içiliyor. Evet, Yunanistanda insanlar televizyon programlarında içki içebiliyorlar. Soda ve kızılcık şurubu ile kadeh kaldıran görmedim daha.

Yorgos, örtü serdiği koltuklarda oturttuğu misafirleriyle ekonomik krizi tartışıyor.

Menü oldukça sade ve gereğinden fazla yemek barındırmıyor. 16 çeşit meze, hem dana eti, hem tavuk içeren iki ana yemek, sekiz ayrı tatlı ve de bonus olarak eltisinin el açması böreğiyle çıkmıyor karşımıza yarışmacılar. Başlangıç yemeği, salata ile beraber sunulan ana yemek ve tek bir tatlı yapılıyor genelde. Mutfakta hazırlığını yapan ev sahibi ve yemek masasının çevresinde oturan diğer yarışmacıların konuşmalarını izliyoruz tanışma faslı bittikten sonra. Bir sahnede dış ses Bakalım bu hazırladığınız salatanın sosu nasıl olmuş?derken, bir diğer sahnedeyse, utana sıkıla da olsa Ev de güzelmiş değil mi?diyerek muhabbeti başlatan bir yarışmacı oluyor. Başlangıç yemeğinin masaya gelmesiyle kadehler kaldırılıyor ve yarışma başlıyor.

Yorgos ,“peynirli günah” isimli başlangıç yemeğiyle iddialı.

1 2
İnanç Ozan Zaimoğlu
20/03/2016 13:54
YORUMLAR




DİĞER HABERLER