Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
HABER
'Payitaht Abdülhamid' geliyor!

 

Oyuncu kadrosu, dekorları, kostümleri ve gerçek mekanlarıyla bugüne kadar çekilen tarih dizileri arasında en detaylı prodüksiyon olma özelliğini taşıyan Payitaht "Abdülhamid" 24 Şubat Cuma 20.00’de TRT 1 ekranında izleyici ile buluşacak.


TRT 1 Kanal Koordinatörlüğü, 17 Şubat 2017, Cuma günü Çırağan Sarayı’nda düzenlediği basın toplantısı ile ekrana gelecek yeni yapımı Payitaht “Abdülhamid” dizisine dair tüm gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı. Öğle yemeği eşliğinde gerçekleştirilen buluşmaya Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren, TRT 1 Kanal Koordinatörü Kurtuluş Zeydan ve dizinin yapımcı, yönetmen ve başrol oyuncuları katıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş toplantıda yaptığı konuşmada “Bu milletin tarihi, Osmanlı tarihi, Selçuklu tarihi, Cumhuriyet tarihimiz, bunların hepsi bir bütünün parçasıdır ve hiçbirisi bir diğerinden ayırt edilemez.” dedi.

Kocaeli'de dizinin setini de ziyaret ettiğini, son derece titiz, uzun bir hazırlık sonrasında bir eserin ortaya konulduğunu gördüğünü dile getiren Kurtulmuş, dizinin Türkiye televizyon tarihinin şaheserlerinden birisi olmasını temenni ederek şunları kaydetti; “Sultan Abdülhamid Han'ın döneminde yapmış olduğu icraatların, sanılanın ve bir zaman konuşulanın aksine, Türkiye Cumhuriyeti'nin rakibi ya da orayı gölgeleyen bir durum olmadığı, tam tersine Cumhuriyetimizi inşa eden iradenin temellerinin, Sultan Abdülhamid Han'ın döneminde yapılan modernizasyon çalışmalarıyla atıldığının da bilinmesi lazım.”

Sultan Abdülhamid Han'ın göreve gelir gelmez Kanun-i Esasi'yi, 1. Meclis'i, bugünkü Sayıştay'ın o günkü halini kurduğunu, kız mekteplerini açmasıyla önemli bir dönemi başlattığını, Tophane-i Amire'den Mekteb-i Sultaniye'ye kadar Cumhuriyet aydınlarının yetişmesine vesile olan okulları açtığını anlatan Kurtulmuş, "Bunu unutarak, maalesef uzun yıllar boyunca Sultan Abdülhamid Han 'Kızıl Sultan' olarak anılmıştır ki bir dönemle Cumhuriyetin ilişkisi kesilsin diye." dedi.

Numan Kurtulmuş, böyle bir dizinin yapılması ve kamu yayıncılığından sorumlu TRT'de yayımlanmasının, Türkiye'nin kendi tarihiyle barışmaya başladığının önemli işaretlerinden birisi olduğuna belirterek, şöyle devam etti: "O dönemin bütün insanları, bizim insanlarımız, eksikleriyle fazlalarıyla... Sonraki dönemlerin insanları da bizim insanlarımız. Çok büyük kahramanlıkların, çok büyük ihanetlerin yaşandığı, çok büyük zaferlerin kazanıldığı, çok büyük hezimetlere uğranıldığı, çok önemli oluşların, altüst oluşların peşi sıra geldiği, belki de yakın tarihimizin, belki de Türk tarihinin tamamı içerisindeki en sıkıntılı, en çalkantılı bir dönemdir.

Bütün bu dönemin özelliklerini, tabiri caizse bir cambaz titizliğiyle, Rusların, İngilizlerin, Avrupa Devletlerinin, bir taraftan Osmanlı topraklarında uyanmaya başlayan aşırı ırkçı düşüncelerin arasında, bir imparatorluğu 33 sene ayakta tutabilmek ve imparatorluğu dünyadaki teknoloji ve ekonomik yarışın rekabet edebilir bir unsuru haline getirmek, herhalde çok kolay değildi."

"Yakın tarihimizle yüzleşmek durumundayız"

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sultan Abdülhamid Han'ın büyük hedefleri ile Osmanlı toplumunun dağılması ve İslam ümmetinin parçalanmasına yönelik korkuları olduğuna değinerek, korkuları ortadan kaldırmak amacıyla, teknolojik olarak yarışa katılmak ve ileri gitmek, kurumları modernize ederek eski kurumların fonksiyonsuz hale gelmesinin önüne geçmek ve Hicaz Demiryolu gibi projelerle halklar arasında bağlantı kurabilmek için çaba gösterdiğini söyledi.

Dünyada bazı ülkelerin milleti oluşturmak için kendilerine tarih uydurması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, "Allah'a çok şükür, bu milletin binlerce yıllık tarihinin her sayfası önemlidir, her sayfası birbirinden parlaktır. Yenildiğimiz, geri çekildiğimiz dönemler olmuştur ama tarihsel sürekliliğimiz, millet olarak hiçbir zaman kopmamıştır. Koparılmaya çalışıldığı dönemler olmuştur. Şimdi bunu tamir ediyoruz. Allah'ın izniyle tarihimizin her noktasında onlardan ibret alınacak, yenilgiler, yıkılışlar varsa bunlardan da ders çıkaracak büyük bir birikimin olduğunu ifade etmek isterim." dedi.

“Bu dizi Osmanlı tarihinin en çok merak edilen ve aynı zamanda da en çok tartışılan 33 yıllık döneminin son 13 yılına ışık tutacak”

TRT Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Eren yaptığı konuşmada tarihin merak edilen dönemlerine ışık tutan Seddülbahir, Büyük Sürgün Kafkasya, Diriliş Ertuğrul ve Filinta gibi halkın büyük beğenisini kazanmış ve reyting rekorları kıran dizileri ekrana getiren TRT’nin iddialı bir yapıma daha imza attığını belirterek bu vatanın uğrunda bedel ödeyen ecdadımızın bizlere birer emaneti olduğunu ve yüzyıllarca bu topraklarda hüküm sürmüş atalarımızın her birinin mücadelesinin bizler için birer ders niteliğinde olduğunu söyledi.

Eren konuşmasında şunları söyledi: “Ne mutlu ki bizlere, anlatacak hikâyelerimiz bitmiyor. Son duası “Milletim, Milletim” olan Abdülhamid Han’ın gerçeklerini anlatmak da bu büyük medeniyetin varislerinin omuzlarına yüklenmiş bir sorumluluktur. Yeni yüzyılı kirli hesaplarına göre şekillendirmeye çalışan Batı'ya karşı dik duran, mücadele eden Abdülhamid Han’ın hayatını bu sorumluluk bilinciyle ekrana getirmeye karar verdik. Payitaht "Abdülhamid" o dönem dünyada yaşananlar ile günümüzde karşımıza çıkanların yöntemler ve amaçlar açısından birbirine olan benzerliğini tarihe not düşecektir. Payitaht Abdülhamid dizisinde ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ düsturu ile 600 yıl hüküm süren Osmanlı Devletini ve bu zorlu süreci Ulu Hakan unvanı ile taçlandıran Abdülhamid’in mücadele zekâsına tanık olacağız. Bu dizi Osmanlı tarihinin en çok merak edilen ve aynı zamanda da en çok tartışılan 33 yıllık döneminin son 13 yılına ışık tutacak. Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlanan Yunan harbi, Filistin topraklarının sultandan istenildiği birinci Siyonist Kongresi, Abdülhamid Han’ın en önemli eserlerinden biri olan Hicaz Demir Yolları çalışmaları dizide izleyeceğimiz tarihi olaylardan sadece bir kaçı. Dizi ile ilgi teknik bilgilerden de bahsedecek olursak dönemin gerçekliğine en uygun mekân dekorları hummalı bir çalışma ile sıfırdan inşa edildi. Hazırlık süreci boyunca yüzü aşkın kişiden oluşan set ekibi görev aldı. Ayrıca boyama, marangoz işçiliği, demir işçiliği gibi dekor yapımı için, 150 kişiden oluşan büyük bir ekip gece gündüz çalıştı. Birinci bölüm için Abdülhamid Han Çalışma Odası, Hint-İngiliz Savaş Meydanı, Tekke, Kilise, Camii, Harem Odaları, Suikast Yeri gibi elliyi aşkın yeni mekân hazırlandı. Son ana kadar dekor hazırlığında bin 500 saati bulan bir çalışma gerçekleşti. Yeni bölümler için de dekorların hazırlanması devam ediyor. Sadece büyük Mabeyin’in tek Mabeyin halısı 230 metre kare halı dokutuldu. Askeri kostümler ve kadı kıyafetleri tarih danışmanları eşliğinde detaylarınca incelenerek hazırlandı ve 4 ayrı atölyede 20 terziyle hazırlandı. Ayakkabı ve şapka atölyelerinde yine döneme uygun özel üretimler yapıldı ve tasarımlar, takı tasarımları da özel olarak döneme uygun bu dizi için tasarlandı. Dünya standartlarındaki görsel efektler de yine iyi bir ekip tarafından hazırlandı. Çok değil, 10 yıl öncesine kadar Abdülhamid Han’ı bırakın anlatmayı, doğru bir biçimde anlamaya bile imkân bulamıyormuşuz. Bize bugün bu imkânı sağlayan şey kendine güvenen ve 600 yıllık mirası reddetmeyen bir bilinç. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve özgüveni bu anlamda diğer pek çok proje gibi Payitaht Abdülhamid’e de ilham verdi. Tabii bunlarla beraber, tarihi çarpıtmayan ve dönemin ruhunu incitmeyen dizilerimize halkımızdan gelen yoğun ilgi ve talep de önemli motivasyonlarımızdandır.”



Dizinin Ana Teması: Mücadele

Uzun zamandır merakla beklenen Payitaht “Abdülhamid” dizisin ana teması Osmanlı Devleti’nin var olma mücadelesi olacak. Yapım, 1876 yılında çıktığı tahtta 33 yıl kalarak bu zorlu süreci “Ulu Hakan” unvanıyla taçlandıran Sultan Abdülhamid Han’ın hayatını ekrana getirecek. Dizi, dünyanın manipülasyon hamleleriyle gözünü Osmanlı topraklarına diktiği dönemde tahta çıkarak, gücü ve zekasıyla İmparatorluğu var gücüyle ayakta tutan Sultan Abdülhamid Han’ın 20. yılından itibaren döneme damgasını vuran önemli olayları anlatacak.

Sinematografik bir dile sahip olan dizide, 1896 yılından itibaren, Abdülhamid Han’ın yaşadığı önemli olaylar kronolojik bir sırayla izleyici ile buluşacak. Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlanan “Yunan Harbi”, Filistin topraklarının Sultan’dan istenildiği 1. Siyonist Kongresi; Abdülhamid’in en önemli eserlerinden biri olan Hicaz Demiryolu çalışmaları gibi tarihe damga vuran olaylar ekrana gelecek.

Oyuncu kadrosu, dekorları, kostümleri ve gerçek mekânlarıyla göz kamaştıran yapım o dönemde yaşanan olayları, tarih belgelerine sadık kalarak ekrana getirecek.

Bugüne kadar çekilen tarih dizileri arasında en detaylı prodüksiyon olma özelliğini taşıyan Payitaht “Abdülhamid” daha önce yine TRT ekranlarında ekrana gelen Filinta ve Zeyrek ile Çeyrek dizileri ile Türkiye’nin ilk Hollywood projesi olan -Y Production ile ortak yapımını üstlendiği- The Ottoman Lieutenant- Osmanlı Subayı filmini yapan ES Film imzası ile ekrana gelecek.

Geniş bir tarihçi danışman kurulu tarafından kaleme alınan dizinin senaryosu Osman Bodur ve Uğur Uzunok’a ait olurken dizinin yönetmen koltuğunda Kurtlar Vadisi, Elveda Rumeli gibi başarılı dizi projeleriyle tanıdığımız ulusal ve uluslararası çapta birçok ödül sahibi usta yönetmen Serdar Akar oturacak.

Başrollerinde; Bülent İnal, Özlem Conker, Selen Öztürk, Akın Akınözü, Ezgi Eyüboğlu, Hakan Boyav, Saygın Soysal, İbrahim Kendirci, Berkan Şan, Can Sipahi, Eren Hacısalihoğlu, Gözde Kaya, Bahadır Yenişehirlioğlu ve Ali Nuri Türkoğlu ve Umut Kurt’un yer aldığı dizide, figüranlarla birlikte 500 kişilik bölüm oyuncusu yer alacak. Zaman zaman Yeşilçam’ın usta ve emektar oyuncuların da yer alacağı dizide 120 kişilik teknik ekip görev yapacak.

İzmit'teki Seka Film Platosunda tamamen yenilenen, döneme uygun hale getirilen dev platoda gerçekleşen çekimler için Yıldız Sarayı'nın belirli mekânları da birebir inşa edildi. Dönemin diğer kahramanlarının da, kurgusal öğelerle yer alacağı dizide, İzmit Seka Film Platosu dışında, çeşitli tarihi mekânlar ile birlikte İstanbul'da Yıldız, Dolmabahçe ve Eyüp bölgeleri ile Yalova ve İzmit'te de dış çekimler yapılacak.

Dizinin kamera arkasında da yine dev bir kadro var. Görüntü Yönetmenliğini Filinta’nın görüntülerine imza atan Sami Saydan üstlenirken, Uygulayıcı Yapımcılığını Özlem Taşpınar, Sanat Yönetmenliğini Yelkan İşkorkutan, Sanat Danışmanlığını Reza Hemmatirad, Kostüm Tasarımını Barış Karaca, Tarih Danışmanlığını Azmi Özcan, Konsept Danışmanlığını Selman Kayabaşı, Cast Direktörlüğünü Tuncay Altınoğlu, Kurgu Yönetmenliğini Kemalettin Osmanlı ve müziklerini Yıldıray Gürgen üstleniyor. Dizinin Post ve Mix’ini Üs Yapım üstlenirken, Efekt ve CGI’lara Digiflame imza atıyor.


KÜNYE
Yapım: ES Film
Yapımcı: Yusuf Esenkal – Serdar Öğretici
Proje Tasarım: Osman Bodur
Senaryo: Osman Bodur - Uğur Uzunok
Yönetmen: Serdar Akar
Oyuncu Kadrosu: Bülent İnal, Özlem Conker, Selen Öztürk, Akın Akınözü, Ezgi Eyüboğlu, Hakan Boyav, Saygın Soysal, İbrahim Kendirci, Berkan Şan, Can Sipahi, Eren Hacısalihoğlu, Gözde Kaya, Bahadır Yenişehirlioğlu, Ali Nuri Türkoğlu ve Umut Kurt
Görüntü Yönetmeni: Sami Saydan
Uygulayıcı Yapımcı: Özlem Taşpınar
Sanat Yönetmeni: Yelkan İşkorkutan
Sanat Danışmanı: Reza Hemmatirad
Kostüm Tasarımı: Barış Karaca
Saç-Makyaj Tasarım: Mehtap Satılmış
Tarih Danışmanı: Azmi Özcan
Konsept Danışmanı: Selman Kayabaşı
Cast Direktörü: Tuncay Altınoğlu
Kurgu Yönetmeni: Kemalettin Osmanlı
Müzik: Yıldıray Gürgen
Post ve Mix: Üs Yapım
Görsel Efektler: DigiFlame
Sosyal Medya Ajansı: Akıl Fikir İşleri
Reklam Ajansı: The Ajans



YORUMLAR




DİĞER HABERLER