Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Şahsi bir Game of Thrones analizi

Game of Thrones kimisi için şok edici kimisi için de sıkıcı bir sezonun ardından önümüzdeki Nisan ayına kadar veda etti. Bu sezona puanım 10 üstünden 6. Üzgünüm ben istediğini alamayanlardanım.

Yeni sezonu heyecanla bekliyoruz. Beklerken de benim şahsi Game of Thrones karakterleri analizimi okumak ister misiniz?

İstersiniz bence....

Jon Snow:

Jon Snow biraz kadın değil mi? Sanki Birdcage’ten fırlamış gibi. O süzgün bakışları, omuzuna attığı siyah kürk etolü, kırdıra kırdıra yürümesi falan gerçek bir queen bence.

Bu yazıyı okuyorsanız artık başına gelenleri biliyorsunuzdur herhalde. Şahsi fikrim geri döneceği yönünde. Gerçi Kit Harrington “Altıncı sezonda yokum,” dedi ama bu yedinci sezonda olmayacağı anlamına gelmiyor. Altıncı sezonda kurt olacak, yedinci sezonda geri dönecek. Bu teorimin sağlamasını şuradan yapıyorum. Çok basit: Jon Snow giderse Duvar’da olanları kimin gözünden izleyeceğiz? O kadar prodüksiyon yapılmış o Duvar için, kaldırıp çöpe atmazlar diye düşünüyorum. Bir de şişko arkadaşı Sam’i Valeris çeliklerini araştırması için gönderdi. Ne yapacak Sam o çelikleri, çayına batırıp yemeyecek herhalde.

Ama bu sezonun finalini Jon Snow’u öldürerek yapmaları tarihi bir hataydı bence. Tamam Game of Thrones başrol oyuncularını öldüren bir dizi ama sadece bu formatta değil. En sıkıştıkları anda en sevilen karakteri öldüreceklerse artık, ben almayayım cidden. Sıkıcı bir fikir çünkü bu. Entrika yazamayınca karakter mi öldüreceksiniz yani? Aşk-ı Memnu bile Bihter’i son bölümde öldürdü. Biraz daha kafayı çalıştırabilirsiniz gibi geliyor bana.

Khaleesi:

Khaleesi bu sezon bir Peter Greenaway filmi gibiydi. Ejderhaların annesi, cücesi, platonik aşığı, kıvırcık kankası ve tokmakçısı şeklinde takılıp durdu. Ama gördük ki ister ejderhan olsun ister nükleer silahın eğer aklın yoksa hiçbir yeri yönetemiyorsun. Açıkçası bu sezonun sürpriz ölümünün Khaleesi olmasını çok istedim. Çok sıktı artık. Kellesi vurulsa ne harika olur.

Beceriksiz. İnsanlar senin yanlış ve tuhaf kararların yüzünden kıçını toplamakla uğraşmak zorunda kalıyor sürekli.

Üstelik bu sezonki Khaleesi’nin seks performansı da çok acayip. Bayıldı o sakallı tokmakçıya. Tamam beni de tutar, Khaleesi’nin kolisini, de çok beğeniyorum onu ama durum biraz saçma değil mi? Bu kadar aklını başından alacak ne yapıyor olabilir sana? Sen bekaretini atların kralı Dhorgo’ya vermiş bir kadınsın. Hadi onu da geçtim devasa ateşlerde yandın, kukundan üç ejderha çıkardın...

Sıradan bir ölümlü seni nasıl bu kadar tatmin ediyor?

Neyse Khaleesi hadi yine iyisin. Ejderhanı uçurdun da önümüzdeki sezondaki rolünü garantiledin yine. Bir de sık sık acıkmasan... Nereye yiyorsun anlamıyorum bu kadar yemeği. Başına ne geliyorsa oburluğun yüzünden geldi. Bu sefer de Heidi gibi çıktığın dağ yürüyüşünde kaçırıldın. Bakalım bu pis boğazlığın ve doymak bilmezliğin önümüzdeki sezon başına neler açacak?

 

Cüce:

Alkolik cüce yine yolunda. Sırf ufak tefek biri diye ayrımcılığa uğradı, kafeslerde kaçırıldı, yine ölümlerden döndü ama en sonunda Khaleesi’nin yönetemediği şehre müdür olmayı başardı. Atanamayan cücelerin en başarılısı Tywin. Üstelik önümüzdeki sezon cüce ve hadımın iş birliğini izleyeceğiz. İki ezik bakalım neler yapacak? Hazır yeri gelmişken bu dizide hadımı çok sevdiğimi de söylemeliyim. Eğer o dönemde yaşıyor olsaydım ve biriyle işbirliği yapmak zorunda olsaydım hadıma yanaşırdım herhalde. Bizi anlarsa en iyi hadım anlar.

Arya:

Arya’yı bu sezon o tuhaf gotik kaleye kapattılar. Ay içime hafakanlar bastı, klostrofobim depreşti Arya’yı izledikçe. Biraz açık havaya çıkarsınlar, biraz oksijen alsın artık kızcağız. Ayrıca siz kim ne köpeksiniz koskoca Ned Stark’ın kızını hizmetçiniz olarak kullanıyorsunuz? Arya’nın bir misyonu ve görevi var tamam mı? O, herkesin intikamını almak için bu dizide yer alıyor. Onu kalenize kapatıp, ölülerinizi yıkatarak karın tokluğuna çalıştıramazsınız.

Arya’da anlamadığım bir durum daha var. Bu kız o kadar kılıç eğitimi falan aldı. Sezonlar boyunca bize bunu izlettiler. Fakat bu son iki sezon itibarıyla sanki Arya zır cahil, hiçbir şeyden haberi yok. Sanki intikamını almak için yüzünü değiştirmeyi öğrenmesi gerekiyor. Tamam yüz değiştirmek de kuaförlük gibi, dikiş nakış gibi bir altın bileziktir, onu da öğrensin. Ayrıca öğrendi artık yüz değiştirmeyi, kendini bu kadar da adayamaz bu duruma. Bırakın kızı yola çıksın artık.

Arya’nın bu sezon en güzel sahnesi ise yüz değiştirip geneleve girdiği ve düşmanını delik deşik ettiği sahneydi. Harika doğramadı mı adamı? Arya gözlerinden oldu ama tüm pedofili mağdurlarının da intikamını aldı. Arya’yı çok seviyorum ve sevmeye devam edeceğim.

Brienne:

Dünyaya lezbiyenliği ilk Brienne getirdi. Tarihin gördüğü butch’ların ilk örneklerinden kendisi. Eğer lezbiyen olduğuna kısa saç tıraşı ve aşırı erkeksi hallerinden ikna olmadıysanız misyonuna bir kere daha bakın derim. Stannis’in öldürdüğü gay kralın intikamını almak için çıktı bu yola. Tarihin gördüğü ilk gay-lezbiyen dostluğu. Acaba gay kral aynı şeyi Brienne için yapar mıydı? Elbette yapmazdı. Ama işte Brienne hassas lezbiyen olduğu için intikam yemini etti ve yollara düştü. Dizide yan rollerde ama en sevdiğim karakterlerden biri. Bu erkek ve heteroseksist dünyada başarıyı en çok o hak ediyor. Asla taviz vermiyor ve yolundan asla şaşmıyor. Ve son bölüm itibarıyla Stannis’in karşısındaki sahnede ne kadar etkileyiciydi. Umarım bu dizinin geri zekalı senaristleri kendi küçük akıllarınca bir numara yapmaya kalkmazlar da Brienne, Stannis’i öldürmüştür artık.

Stannis:

İğrenç Stannis, nefret ediyorum ondan. Yaşlı balamoz haline bakmadan yemediği halt kalmadı. Senin ne haddine kral olmak, ne haddine? Kıçının kılları ağarıp kadayıf olmuş hala taht peşinde koşuyorsun. Üstelik beceriksizsin. Kara büyüyü bile işine yarar bir şekilde kullanamıyorsun. Senin gibi baba da, koca da olmaz olsun. Hırslı bunak. Umarım Brienne kafanı koparmıştır da hepimizin sende biriktirdiği nefret duygumuzun intikamını almıştır.

Melisandre:

Rezil üvey anne. Kemalettin Tuğcu bile senin kadar fenasını yazamadı henüz. Bir de bu sezon gördük ki aslında biraz da fosmuşsun. Hani Stannis kızını yakınca yenilmez olacaktı? Yalancı kaltak. Hem durduk yere kızı yaktırdın hem de büyüyü beceremedin. Ama neyse Melisandre’ciğim hala yırtmak için bir şansın var biliyorsun. Hadi dirilt şu Jon Snow’u, topla sempati puanlarını.

Jamie:

Ay tamam anladık yakışıklısın. Ama artık sıktın Jamie, sen de uzatmaları oynuyorsun. Üstelik o sakat elinle hiçbir işe de yaramıyorsun. Dizinin bayağı sakat kontenjanından işe alınmışı gibi oldun. Kızını bile kurtaramadın ölümden. Yeni sezonda senden büyük bir hamle bekliyoruz Jamie. Yoksa sen de tarihin çöplüğüne bodoslama gideceksin gibi geliyor.

Sansa:

Al işte, bir başka geri zekalı da bu. Yani Stark ailesinden çıkan iki kızdan birisi olan Arya bu kadar akıllıyken, bir diğeri Sansa nasıl bu kadar mal olabilir? Arya’nın başına gelenlerin onda biri Sansa’nın başına gelmiş olsaydı şu anda çoktan Kral Şehri’nin kenarındaki ormanların birinde tecavüze uğramış ve boğazı kesilmiş bir şekilde yatıyordu.

Bu zavallım hala güzelliğinin ve şöhret tutkusunun bedelini ödüyor. Her şey senin başının altından çıktı Sansa, bunu unutmadık. Joffrey salağıyla evleneceğim diye tutturmasaydın şu anda evinde oturmuş dikiş dikip koca bekliyor olacaktın. Ve üst üste verdiğin trajik kararlar en sonunda Ramsey sapığıyla yatak odanda son buldu. Senin bu trajedinin sebebi canım, ilk başta Little Finger’a güvenmen oldu aslında. Ayol bu diziyi izleyen herhangi birine bu dizide kime güvenmezsiniz diye sorsan Little Finger’ı ilk beşte sayar. Ya sen ne yaptın? Onun lafına bakıp evine geri döndün. Sonuç ortada.

Bir de son bölümde Sansa’nın hali çok komik değil miydi? Dışarıda savaş çıkmış kan gövdeyi götürüyor, bu saftirik kuleye çıkmış “Beni kurtarın” diye mum yakıyor. Oldu cnm inş.

Cersei:

Valla daha ilk bölümden itibaren bu sezonun yıldızı bence Cersei’ydi. Harika oynadı, performansının zirvesindeydi. Galiba en sevdiğim kötü Cersei. Khaleesi’nin, Sansa’nın, dizideki diğer tüm kadınların yanında pahalı bir mücevher gibi ışıldıyor. Bu sezonun en trajik kararı olarak dincilere güvenen yüzde 50’den biri oldu, entrikası dönüp dolaşıp kendisini vurdu, sonrasında zindanlarda bokunu yemek zorunda kaldı ama yine de içindeki gıybet ateşi onu kurtarmayı başardı. Başka kimse itiraf etmezdi ama o yalandan itiraf etti. O hanım evladı yeni dinci kuzenini sattı ama yine de Jamie’yi satmadı.

Utanç Yürüyüşü’nde epikti. Dublör mublör ama memelerini açıp yürüdü mü yürüdü işte. Benim bildiğim Cersei utanç yürüyüşünde ona küfredenleri, bağıranları hem yürümüş hem de tek tek hafızasına kaydetmiştir. Önümüzdeki sezon tüm şehir halkını kazığa oturtup ibreti alem için 40 gün 40 gece sergileyecektir.

Dizinin bu sezonuyla beraber Utanç Yürüyüşü, Cersei için Emmy’lerde ‘En iyi kadın oyuncu’ya uzanan bir yürüyüşle sonlanır. Sonuna kadar hak etti.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Yiğit Karaahmet
07/07/2015 10:25
YORUMLAR




DİĞER HABERLER