Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Sekiz perdede Doktor Gregory House

Beş yıl öncesinden ne hatırlıyorsunuz hayatınızda? İlk anda akla çok şey gelmiyor. Yavaş yavaş hatırlamaya başlıyorsunuz. Biraz daha hatırlıyorsunuz, sonra biraz daha. House MD aklınıza kaçıncı sırada geliyor? Dünya üzerindeki birçok insan için ilk sıralarda. Müthiş kadrosunu, her bölüm çözdüğümüz yeni bir bulmacayı, kulaklarımızın pasını silen bölüm sonu şarkılarını, finalini... Birçok şey House MD’yi hatırlamamıza yardımcı. Ama en önce Gregory House.

Dr House, televizyon tarihinin en özel karakterlerinden biri. Tıp dünyasının Sherlock Holmes’u olarak anılsa da bundan çok daha fazlası. Sekiz sezonluk dizide, bir vücuda sığdırılmış sekiz farklı karakteri bize sunan Gregory House dizinin dışında apayrı bir başyapıt olarak anılmayı hak ediyor. Bitiminin üzerinden neredeyse beş yıl geçmişken, sekiz yılda izlediğimizsekiz farklı House’a şöyle bir bakalım mı?

 

Birinci yıl: Tanrı

Hakkında hiçbir şey bilmiyoruz, geçmişini bilmiyoruz, nedenlerini bilmiyoruz. Doktor Greg House bir anda karşımızda var oluyor. Her şeyi bilen, her sorunu çözen, çevresindeki insanlardan birkaç gömlek daha üstün, kusursuz ve herkesi istediği gibi yönlendirebilen. Greg House ekran macerasına bir tanrı profilinde başlıyor. Tembelken, Cuddy’nin zorlamasıyla kendine eğlenceler yaratmaya başlıyor. Hepsi kendi alanlarında başarılı yardımcılarıyla uğraşıyor, hastalarıyla uğraşıyor ve keyfini kimsenin bozmasına izin vermiyor. Hastaneye 100 milyon dolar bağış yapan Edward Vogler’in bile... Adeta “Tanrı olunca yapılacak küçük şımarıklıklar” listesi çıkarıyor önümüze. Sezonun sonuna doğru sonunda House’un geçmişi geliyor ve ünlü 3 Stories bölümüyle birlikte Greg House tanrı olmaktan çıkıyor. 

 

 

İkinci yıl: Hasarlı

Sakat bacağının, huysuzluğunun, mutsuzluğunun altındaki sır perdesi kalkan House, ikinci sezonda bize hasarlı bir insan profili sunuyor. Hepsinin altında yatan en büyük bahane olan Stacy’nin geçmişinden çıkıp hastaneye gelmesiyle birlikte hasarlarıyla uğraşıyor. Bunu da House tarzıyla yapıyor. Bir yandan Stacy’ye ve eşine yardım eder gibi görünürken bir yandan onu geri kazanmaya çalışıyor. Yine oyunlar oynuyor, yalanlar söylüyor ve söylenen hiçbir şeye inanmıyor. Tek fark, bütün bunları neden yaptığına dair bir fikrimiz var artık.

 

 

Üçüncü yıl: Sağlıklı

No Reason isimli ikinci sezon finalinde vurulan, o süreçte kendisiyle konuşup, bacağını tedavi etmenin bir yolunu bulan House üçüncü sezona sağlıklı biri olarak başlıyor. İki yıl boyunca sağlıksız yaşam tarzına dair bir çok şey gördüğümüz House’u, bu sezon ilk görüşümüz açık havada koşarken oluyor. Gerek kronik ağrı çekmemesi, gerek Stacy’nin gidişi ve geleceğe bakabilmesiyle daha sağlıklı, mutlu ve özellikle iyi biri olarak devam ediyor hayatına. Tabii bunu yaparken de House tarzından vazgeçmiyor. Bir süre sonra tam alışmışken ağrıları geri dönüyor ve yukarıda bahsi geçen üç özelliği de ağrıların yanında barınamıyor. Dağınık halini ve toparlanmasını gördüğümüz House’un dağılma aşamasına ilk kez şahit oluyoruz. Nitekim sonunda yıllardır yanında olan ekibini kaybedip yalnız kalıyor.

 

 

Dördüncü yıl: Tanrı Vol. 2

Ekibini kaybetmesiyle sıfır noktasına geri dönen Greg House dördüncü sezon boyunca çok eğlenceli bir oyun oynuyor. Bu kez kendisini tanımadığımız için tanrı değil, tanrı olmak istediği için tanrı oluyor. İstifa eden Cameron ve Foreman ile kovduğu Chase’in yerine alacağı 3 kişi için 40 adayı işe başlatlıyor. İlk üç sezondaki ufak kadroyu oradan oraya sürüklemekle yetinmeyip, 40 kişiyle dalga geçmeye başlıyor. Bugüne kadar vakaları bir bulmaca ya da yapboz gibi çözmekten zevk alan House’un elinde artık her vakada iki farklı bulmaca oluyor. Vakanın kendisinin yanında, kimi eleyeceğini de bulmaya çalışarak eğleniyor. Sonunda elemeler bitip elinde ekip kalınca hayat yeniden başlıyor tabii. Tanrı tribinden çıkmak istemese de gerçeklik onu Amber’ın ölümü olarak yakalayıp sert bir tokat atıyor. House’s Head ve Wilson’s Heart isimli iki bölümden oluşan muhteşem bir finalde House tekrar insana dönmek zorunda kalıyor.

 

 

Beşinci yıl: Deli

House hiçbir zaman normal olarak adlandırdığımız şekilde düşünen biri olmamıştı kabul. Ancak gerçek anlamda kafayı yemesi beşinci sezonu buldu. Tekrar insan oluşunun sancılarına bir de Amber’ın ölümünden  duyduğu suçluluğu ekleyince bu kez hızla kendini kaybediyor. Amber’ın sevgilisi olan Wilson bile onu affetmişken bir türlü kendini affedemiyor. Sonunda Amber’ı sadece kafasında değil yanında taşımaya başlıyor. Vicodin miktarı artıyor, Amber halisünasyonlarının onu sürüklediği hatalar artıyor, Kutner’ın intiharıyla birlikte kendini tamamen kaybediyor. Ama bunu da House tarzıyla yapıp, bir vaka olarak kendini çözüyor. Cameron ve Chase’in düğününe gitmek yerine kendi isteğiyle tedavi için hastaneye yatıyor.

 

 

Altıncı yıl: Takıntılı

Sezonun iki bölümlük açılışı için Broken ismi uygun görülmüş olabilir ama bu sezonun tamamen House’un takıntılarıyla ilgili olduğu bir gerçek. Hastaneye yatmasına sebep olan Cuddy takıntısı, çıktığı günden sonra da peşini bırakmıyor en başta. Foreman’ın içindeki patron ruhla ilk günden beri sorunu olan House için bu yıl bulunmaz bir fırsat çünkü o tedavi görürken ekibin başı olarak Foreman çalışıyor. Artık ekibiyle uğraşmayı dahi zevk aldığı için değil de alıştığı, takıntılı olduğu için yapıyor. 13 bu yüzden kovuluyor, Taub bu yüzden ayrılıyor. Geçmişteki takıntıları Cameron ve Chase’i ekibe tekrar dahil etmesine sebep oluyor. Ancak bütün bu takıntıların sonunda ilk kez kazanan bir House var. Cuddy ona geliyor, elinde dört kişilik bir ekip kalıyor. Oyun tekrar başlıyor. (Bu arada House’u canlandıran Hugh Laurie’nin de oyuna daha fazla dahil olarak bu sezonki Lockdown bölümünde yönetmen koltuğuna oturduğunu söylemek gerek.)

 

 

Yedinci yıl: Aşık

Cuddy’ye olan platonik aşkı zamanla takıntıya dönen House, karşılık bulunca bu duygular tekrar aşka dönüyor. Bütün bir yıl boyunca da o aşkla işinin başında oluyor. Önce daha mutlu bir kişilik sergiliyor. İlişki ilerledikçe ondan sakladığı sırlar, ona söylediği yalanlar üzerine biniyor. İlişkide yaşadığı mutluluğu Cuddy’ye yansıtırken mutsuzluğunun acısını da çömez Martha’dan çıkartıyor.Cuddy onu terk ettikten sonra da aşkın kıskançlık aşaması başlıyor. O kıskançlık hem House’u tanımadığı biriyle evliliğe götürüyor hem de takıntıları tekrar ortaya çıkarıyor. House’un aşkının ve takıntılarının savaşının sonu önce elinde bir saç fırçasıyla konuşmaya geldiği eve sonra arabayla dalmasıyla geliyor. Takıntılar kazanıyor, House kaybediyor ve hapse giriyor. Dahası Cuddy hastaneden ayrılıyor.

 

 

Sekizinci yıl: İnsan

Bunca yıl sunduğu onca karakterin ardından Greg House veda sezonunda karşımıza bir insan olarak çıkıyor. Acılı bir karakter dönüşümü yaşamış, kazanmış, kaybetmiş ve değişmiş bir insan olarak. Tabii bütün bunları House tarzıyla yaptığı için sıradan bir insan değil. Hapishanede başladığı sezona eski yardımcısının başhekim olduğu hastanede devam ediyor. Cuddy’yi hayatından atıp yeni ve sıradan bir aşka yelken açıyor. Ekibini rastlantısal bir şekilde yeniliyor ve daha geri planda kalıyor. Dizi son sezonu boyunca alıştığımız diğer karakterleriyle –özellikle Wilson ve Chase- bir vedalaşma imkanı verirken, House artık eskisi kadar baskın değil. Kendisini sınırlayan şartlı tahliye baskısının üzerine bir de Wilson’ın kanser olması ekleniyor. Sondan bir önceki bölüm Holding On’da attığı “hayat acıdır” tiradıyla üzerindeki baskıyı kırıyor. Bununla birlikte şartlı tahliyesini yaktıktan sonra üstün insan moduna geri dönmek zorunda kalıyor. Ancak bu kez kendisi için değil, Wilson için. En yakın arkadaşıyla beş ay geçirebilmek için kendini öldürererek karakter evrimini tamamlıyor.

 

 

YORUMLAR




DİĞER HABERLER