Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Televizyon, sinemanın pabucunu dama mı attı?

Ekranella olarak çok yakından ilgilendiğimiz bu soruyu sinemadan televizyona yatay geçiş yapanlar cevaplıyor.

İngiliz teknoloji yazarı Ian Betteridge’in kendi adını taşıyan kuralı der ki, "Soru içeren tüm başlıklar ‘hayır’ diye cevaplandırılabilir." Sadece bu sebepten olmasa da, bu yazının başlığını ben de “Hayır” diye cevaplandırmayı uygun bulurum. Film, kendini kanıtlamış ve her zaman yenileyen bir sanat dalı. Sinemanın, diğer anlatı sanatlarından fark içeren pek çok özelliği de yaygınlığının önümüzdeki asırlarda da devam edeceğine dalalet. Tüm bunlara rağmen televizyonun da sadece biçimsel olarak değil içerik ve anlatı bakımından da son yıllarda bir değil birkaç çağ atladığı kesin.

Gil Scott-Heron’ın özellikle Gezi Parkı eylemleri sırasında dillere pelesenk olan “Devrim Televizyonlardan Yayınlanmayacak” cümlesinin genel anlamda ne kadar doğru olduğu tartışılır ama televizyon devrimi, tabii ki televizyonda gerçekleşti. Devrimin ilk kurşununu da 1999 yılında Amerika’daki HBO kanalında gösterilmeye başlayan şaheser dizi The Sopranos attı. David Chase’in dizisi, o zamana kadar görülmemiş incelikle dokunmuş, dantel gibi bir sanat eseriydi. Chase’in açtığı yoldan televizyonun potansiyeline inanan diğer yazar ve yönetmenler de ilerlemeye başladılar. Çok kısa bir süre içinde The Wire, Deadwood ve Oz gibi daha erişkin, dikkat ve zeka talep eden diziler izleyiciyle buluştu.  

İlk başta, bu yeni tür diziler sadece HBO kanalında yayınlanıyordu. HBO kablolu kanal olduğu için Amerika’nın karasal yayın kısıtlamaları ve sansürlerinden etkilenmiyordu. Bu sebepten dolayı da her hafta dizilerde kan gövdeyi götürebiliyor, memelerle popolar havada uçuşabiliyor, küfürler gırla gidebiliyordu. Fakat bu yüzeyselliği geçtikten sonra, HBO’nun yeni dizileri televizyona farklı bir anlayış getirmişti. Bu anlayış da bulaşıcıydı. Çok geçmeden karasal yayınlarda (veya daha az liberal kablolu kanallarda) Battlestar Galactica, Buffy The Vampire Slayer, Lost, The Shield ve Friday Night Lights gibi yeni düzenin habercisi diziler de ekrana gelmeye başladı. Yayını halen devam eden en iyi dizi olan Mad Men 2007’de gösterime girdiğinde devrim artık her yerdeydi.

1 2 3 4 5
Ali Arıkan
28/11/2013 11:40
YORUMLAR




DİĞER HABERLER