Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Altın Küre 2016: Trendler, Sürprizler, Göz Ardı Edilenler

Altın Küre 2016: Trendler, Sürprizler, Göz Ardı Edilenler

Ödül sezonu geldi çattı. Ben bayılıyorum valla. Altın Küre ödül töreni, 10 Ocak 2016’da Ricky Gervais’in sunumuyla yapılacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Altın Küre adayları bir şey anlatmaya çalışıyor bize. Bakalım neymiş onlar.

Adayların tam listesine tam da buradan ulaşabilirsiniz.

Trendler

Altın Küreler’i anlamak için önce birkaç temel şeyi anlamak lazım. Hollywood Yabancı Basın Derneği’nin verdiği ödüller belki en saygın ödüller değil hele en aklı başında ödüller hiç değil. Ama Altın Küre’nin çekiciliği tam da burada işte. Ne Emmy ödüllerini dağıtan TV Akademisi gibi aşırı gelenekselci ve sürprizsizdir ne de Oscar’ları dağıtan Akademi gibi kendini fazla ciddiye alan muhafazakârlardan oluşur.

Bu rahatlık ödül töreninin kendisinden ödül tercihlerine kadar tüm geceye de yansır. Daha rahattır Altın Küre. Emmy gay küçük kardeşi, Oscar olanca hetero büyük abisi kendisi ise hala denemekten kaçınmayan eğlenceli biseksüel orta kardeştir.

Son olarak Oscar yarışının son yıllara oranla çok daha “açık” olduğunu hatırlamak lazım. Birkaç kategori hariç (En İyi Animasyon-Inside Out, Yabancı Dilde En İyi Film- Son Of Saul)geç girişlerden, lunaparktaki balerin gibi bir oraya bir buraya savrulan adaylar/filmlere kadar neredeyse hiçbir şeyden haberimiz yok. Altın Küre tam da bu kaosun çocuğudur, Oscar kaosun müttefiki olduğunu düşünebilir ama Altın Küre kaostan doğmuştur, onunla yoğrulmuştur. Dolayısıyla böyle bir ortama 1-2 gol sıkıştırması kaçınılmazdı.

Film kategorisinde 5 adaylıkla başı Carol çekiyor, Innaritu’nun aramıza geç katılan The Revenant’ı, Steve Jobs’la birlikte 4 adaylığa sahip, ancak Steve Jobs En İyi Film’de adaylık alamadı. Oscar favorisi Spotlight’ın 3 adaylığı var ama ne Michael Keaton’a ne de Mark Ruffalo’ya ekmek çıktı. Birçoklarına göre bunun sebebi iki oyuncunun da Yardımcı Erkek Oyuncu kategorisinde yarışmaları. Altın Küre adaylarından bir gün önce açıklana SAG’de de Keaton/Ruffalo ikilisi aday olamamıştı.

Bir de iki adaylıkla çıkanlar var. Alicia Vikander The Danish Girl’deki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu, Ex Machina’daki performansıyla En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde yarışacak. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünün favorilerinden Mark Rylance (Bridge of Spies), TV tarafında Wolf Hall’la aday. Benim en bayıldığım adamlardan Idris Elba da keza. (Beasts of No Nation, Luther.)

Idris Elba demişken, Britanya adasında keyifler yerinde. İngilizlerin ABD televizyonlarını ele geçirmesinden sonra durum sinemaya da sirayet etmiş. Eddie Redmayne geçen seneki gibi aday, Dame’lerden Helen Mirren ve Maggie Smith her zaman oralarda zaten, Kate Winslet da keza. Az önce bakana kadar Fransız zannettiğim Saoirse Ronan (İrlandalıymış idare edin.) Brooklyn’le aday. Mark Rylance ve Idris Elba’yı yazmıştım değil mi? Kalanlar da Damien Lewis, Joanne Froggett, David Oyelowo, Sir’lerin Patrick Stewart ve niyeyse pek eleştirilen Bond şarkısı Writing’s on the Wall’la Sam Smith.

İnternet yayıncılarının ödül törenlerinde daha da fazla anılma serisi devam ediyor. Netflix’in bayrak diziliği görevini House of Cards’dan devralan şahane Narcos’un iki adaylığı var, House of Cards ve Orange Is The New Black’in ikişer, Master of None ve Grace and Frankie’nin birer adaylığı bulunuyor.  Ödül sezonu boyunca komedi dallarını domine eden Amazon dizisi Transparent ise üç adaylığa sahip. Hulu’nun Casual’ı ve yine Amazon’un Mozart In The Jungle’ı da listeye dâhil.

Amerikan ulusal kanalları artık dizi çekmese de olur, zira paralı televizyonlar ve internet kanalları arayı çok açmış durumda. Netflix’in 8, Starz ve HBO’nun 7’şer, Amazon’un 5 adaylığı var. Öte yandan ulusal kanalların hiçbir komedi kategorisinde adaylığı bulunmuyor. Netflix 8-7’yle HBO’nun önünde. Son 15 yılda HBO tarihinin en düşük aday sayısı bu ve yıllar sonra ilk kez başka bir kanala geçilmiş durumdalar.

Altın Küre’nin Emmy’ye diss atma görevi de kendini TV/drama dalında belli etmiş. Televizyon Akademi’si malum kendisine 6-7 dizilik bir havuz bulur ve o diziler devam ettiği sürece 5’ini döndürüp dolaştırıp aday yapar. Altın Küre ise tam tersi çok daha cesurdur bu konuda. Nitekim, En İyi Drama Dizisi kategorisinde daha önce aday olmayan dört yeni dizi var. Geçtiğimiz seneden kalan tek aday ise Game of Thrones.

1 2 3
Aras Bayram
10/12/2015 22:35
YORUMLAR




DİĞER HABERLER