Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Doruk Önal’ın Festival Güncesi – 2

Taksi / Taxi / Akbank Galaları

İki ay önce Berlin Film Festivali’nden Altın Ayı alan bu film İranlı yönetmen C. Panahi’nin elinden çıkma. Festivalin Akbank Galaları bölümünde gösterilecek olan film bir taksi içerisinde geçiyor. Taksi şoförü olarak İran sokaklarında yola çıkan Pahani’nin başına çeşitli olaylar geliyor.

Dozunda mizahı ve İran’ın toplumsal ve politik yapısına yaptığı sert eleştiriler filmin ana kaynağını oluşturuyor. Panahi, gelenek ve yasak – çağın koşulları ve yasaklardan kaçış arasında gidip gelen bir hikâye anlatmış. Kapkaçtan mustarip bir adamın “Asacaksın iki tanesini bak bir daha oluyor mu?” serzenişleri, bunu bu kadar kolay söyleyen bu erkeğin karşısında duran kadın bir öğretmen, geçimini ülkede gösterilmesi yasak filmleri korsan yollarla satan bir adam, trafik kazası geçiren bir erkeğin, öleceğini düşünerek eşine bütün malını mülkünü vasiyet etmesi, Pahani’nin sivri dilli yeğeni arasındaki kurgu ve geçişler muhteşem olmuş.

Taksinin içerisinde ufak bir kameradan neredeyse bütün bir toplumun portesini çizmiş Panahi. Kendisinin içinde bulunduğu durumu da buna ekleyince hikâye daha da anlamlı bir hal alıyor. Günün üçüncü filmi olması dolayısıyla yer yer kopmalar yaşamadım değil ama bu daha çok benimle alakalı bir durum elbette. Merakla beklenen bu film de kesinlikle izlenmesi gerekenlerden.

Puanım: 8/10

Seanslar:

16.04.2015/Atlas’ta 21.30 ve 23.30, Rexx’te 21.30

19.04.2015/Feriye/ 13.30

1 2 3 4
Doruk Önal
09/04/2015 10:48
YORUMLAR




DİĞER HABERLER