Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Dünya kaç bucaktır? Bir görelim bakalım

Girls, daha çok Hannah’nın hikâyesi ve dizide olan bitenler hep onun gözünden aktarılıyor. Diğer karakterler hep ikinci planda. Hannah, yazar olmak isteyen, düzenli bir ilişkiyi hayal eden ama henüz bunlara tam anlamıyla erişememiş, istemediği bir işte çalışan, biraz da sakar bir karakter. Öte yandan Broad City’de, Abbi ve Ilana’nın öyle dünyayı ele geçirme gibi planları yok. Kötü işlerde çalışan sıradan kızlar. Girls’deki gibi tuhaf karakterleriyle değil, aralarındaki arkadaşlık bağıyla bizi yakalıyorlar. Böylece yalnızca karakterlerle değil, hemşirelik ilişkisiyle de özdeşleşebiliyoruz. Kaçak Gelinler’e gelince, hikâye dışarıdan ve erkek gözüyle anlatılıyor. Dizi gelinlikleriyle havaalanında koşturan, birbirine laf sokup duran ve buna rağmen mecburmuş gibi aynı evde yaşayan kadınlarla zorlama bir başlangıç yaptı. Bununla birlikte yüzeysel de olsa bir kadın hikayesi anlatma çabası var. Bunu da görmezden gelemeyiz.

Üç dizinin şehirle ilişkilerine bakalım şimdi de. İzmir’den gelen Kaçak Gelinler’in Moda’ya yerleşmesi gayet yerinde bir seçim aslında. Moda, güzel ve medeni bir şehirden gelen kızların rahat edebileceği bir semt. İstanbul’un en batılı semtlerinden birinde oturmaları sırıtmıyor. Öte yandan burada yaşayacak parayı nereden buldukları en azından dizinin son birkaç bölümüne kadar bir türlü net olarak açıklanmıyor. İlerleyen bölümlerde karakterler ev aramaya başladıkları zaman ekonomik güçleri hakkında bir fikir sahibi olabiliyoruz ve hikâye daha inandırıcı bir hale geliyor.

Broad City karakterleri ise büyük şehrin zorluklarına gülerek yaklaşmayı seçiyor. Dizi çoğu zaman yalnızca New York’ta olabilecek olayları konu alıyor. New York’un kendisi, her köşeyi döndüklerinde karşılarına çıkan bir karakter. Abbi ve Ilana’nın zamanının çoğu metroda geçiyor. Şehrin kimse tarafından bilinmeyen yerlerine de gidiyorlar, en lüks restoranlarına da. Girls de ise New York bir fon. Dizi o kadar Hannah odaklı ki, olaylar herhangi bir yerde geçebilirdi. Antalya’da da çekebilirlerdi.

Bir diğer konu arkadaşlık. Girls’de arkadaşlar birbirini hemen satıyor. Birbirlerinin sevgilileriyle yatıyorlar, ihtiyaçları olduğu zaman ortadan toz oluyorlar. Sürekli kendileri hakkında konuşup, şişinip duruyor ve birbirlerini dinlemiyorlar. Özetle Girls’deki karakterler fena halde yalnız ve güvensizler aslında. Broadcity ise arkadaşlığı merkezine alan bir dizi. Abbi ve Ilana çulsuz, başarısız da olsalar birlikte idare etmenin ve gülmenin bir yolunu muhakkak buluyorlar. Kaçak Gelinler’e gelince son bölümde kaza yapan arkadaşlarının ardından hastaneye koşmaları ve seferber olmaları hiç de fena değildi aslında. En büyük dertleri trending topic olmak ve talipleri değerlendirmek şeklinde yansıtılan bu kadınların, arkadaşları için birlikte hareket ettiğini görmek hatta beni biraz şaşırttı.

1 2 3
Defne Akman
31/08/2014 01:30
YORUMLAR




DİĞER HABERLER