Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
“Fakirseniz, kazanma şansınız yok.”

Netflix, Steven Avery’nin hikâyesini anlatan ve dünya gündemine oturan belgesel dizi Making a Murderer’ı 18 Aralık’ta yayınladı. Belgesel hakkında sayısız eleştiri yayınlandı; Change.org ve Beyaz Saray’ın web sayfalarında halen Waupun’da şartlı salınma olanağı olmadan, müebbet hapis cezasını çekmekte olan Steven Avery için davanın yeniden görülmesiyle ilgili iki imza kampanyası başlatıldı.

Making a Murderer, geçmişte büyük olay yaratan Errol Morris’in 1988 tarihli Thin Blue Line belgeseli gibi, işlemediği bir suç yüzünden mahkum edilen bir kişinin hikayesini anlatıyor.

Yapımı on yılı aşkın sürede gerçekleşen belgesel, Wisconsin/ Manitowoclı Steven Avery’nin haksız yere hüküm giyme hikâyesini anlatıyor. İlk bölüm, 1985’te bir tecavüz suçu dolayısıyla haksız yere hapis yatan Steven Avery’nin 18 yıl sonra hapisten çıkmasıyla başlıyor. Avery, suçunu kabul etmesi durumunda cezada indirim alma şansı olsa bile dava ve tutukluluk süresince masum olduğunu iddia ediyor. DNA kanıtı sayesinde suçsuzluğu ispatlanıyor, ailesinin evine ve Manitowoc’taki sahibi olduğu araba hurdalığına geri dönüyor. Sonra kendisini haksız yere mahkûm edenleri mahkemeye veriyor. Böylece talihsizliklerin onu bulması gecikmiyor. 25 yaşındaki Teresa Halbach cinayetinin zanlısı olarak belirleniyor. Steven Avery, yine masum olduğunu ifade ediyor. Bunlar yetmezmiş gibi 16 yaşındaki yeğeni Brendan Dassey de cinayet suçundan yargılanıp hapis cezası alıyor.

Belgeselin yapımcıları Moira Demos ve Laura Riccardi, diziyi davayla ilgili haberler, röportajlar, duruşma sırasında kaydedilmiş görüntüler, telefon görüşmeleri, sorgu kayıtlarını bir araya getirerek meydana getirdiler. Ancak, herkes olan bitene onlarla aynı doğrultuda bakmıyor, Savcı ve Bölge Şerifi tarafından önemli detayları atladıkları konusunda suçlanıyorlar. Yapımcılar, belgeselle ilgili basına yaptıkları açıklamalarda suçlu hükmü veren jürinin Steven Avery’nin suçsuz olduğuna inandığını ancak geleceklerinden endişe ettikleri için böyle bir karar verdiklerini belirtiyor. Steven Avery’nin yeniden yargılanmayı hakettiğini ve bu davanın Wisconsin’den uzak bir yerde görülmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Belgeselde Steven Avery’nin yıllar içindeki değişimi ve gözümüzün önünde çökmesini izliyoruz.

Making a Murderer bir adli hata hikâyesi. İşlemediği bir suç yüzünden birinin mahkûm edilmesini anlatıyor. Yanlış bilgilere dayanılarak verilen hatalı hükümler doğru bilgiler edinildiğinde bozulmakla birlikte, kimi durumlarda tıpkı belgeselde olduğu gibi mahkûmiyet yıllarca sürebilir.

 

1 2
Defne Akman
09/01/2016 12:38
YORUMLAR




DİĞER HABERLER