Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
“Fakirseniz, kazanma şansınız yok.”

 

Steven Avery 1985’te tutuklandığında böyle görünüyordu.

Making a Murderer’da Manitowoc İdari Bölgesi Şerifi, Savcılık ve FBI’ın doğruluğu sorgulanıyor. Steven Avery’nin avukatları Dean Strang ile Jerome Buting, daha belgeselin başında Avery’nin bir komplo kurbanı olduğunu ve temize çıkması durumunda yerel hükümetin saygınlığının zedeleneceğini ifade ediyorlar. Avery’nin 16 yaşındaki Brendan Dassey’e yöneltilen suçlamalar ise sanırım hikâyenin en üzücü bölümleri. Brendan’ın amcasına tecavüz sırasında, cinayet işlenirken ve ceset yok edilirken yardım ettiği iddiasıyla yetişkin mahkemesinde müebbet hapis istemiyle yargılanması, çocuğun ne söyleyeceğini bilmemesi ve memurların yönlendirmesi sonucunda ifadesini vermesi ve manipüle edildiği gözler önüne seriliyor.

 

Making a Murderer, Amerikan adalet sisteminin düşündüğümüzden çok farklı olabileceğine dair sorular sormamıza yol açıyor. Yerel polis, savcılar ve jürinin idealimizdekinden daha farklı olduğunu gözler önüne seriyor. Polis tarafından delillerin saptırılması ve değiştirilmesi, yalnızca Steven Avery’nin değil etrafında kim varsa bu süreçte zarar görmesi, kız arkadaşının sürekli alkollü araba kullanmaktan dolayı tutuklanması, sonunda ayrılmaları, Avery ailesinin başının bir türlü dertten kurtulmaması ayrıntılarıyla gösteriliyor.

Sanki bir el bu delilleri Steven Avery’nin kulübesine yerleştirmiş gibi.

On bölüm olmasına rağmen bir hafta sonunda bölümleri ard arda izleyerek hızla bitirebileceğiniz belgeselde şüphe uyandıran bir sürü konu var. Sanırım bunların en başında gelen, Steven Avery’nin yatak odasında ya da garajında öldürüldüğü iddia edilen Halbach’a ait hiçbir kan, saç, ter ya da deri kalıntısı bulunmaması. Halbach’ın arabasında bulunan kan ise, avukatların iddiasına göre Steven’ın önceki tutuklanması sırasında alınan kanın bulaştırılması nedeniyle orada yer alıyor.


Steven Avery’nin “Fakirseniz kazanma şansınız yok.” Sözleriyle belirttiği gibi, 
fakirlik insanın gelecek, finansal konular ve hayat konusunda doğru kararlar verilmesine mani olan bir hal. Acil ihtiyaçlar o denli ağır basıyor ki, insanlar uzun vadeli planlar yapamıyor. Bu nedenle düşük gelirli insanlar daha çok tutuklanma olasılığıyla karşı karşıya. Fakir insanlar ceza yargılanmalarında yalnızca başarısız avukatlar yüzünden değil, yasa, polis ve savcılar tarafından özellikle seçilerek hedeflendiği için de kaybediyor.

Steven Avery’nin duruşma sırasında çekilmiş bir fotoğrafı.

 

NPR podcastı Serial ve HBO’nun The Jinx’inden sonra görüldü ki, gerçek hikâyeler geniş kitlelerce takip ediliyor.  Making a Murderer son derece sürükleyici, üzücü ve iyi anlatılmış bir hikâye. Suçluluğu ispatlanana kadar herkes masum addedilir ve makul şüphe gibi kavramları sorgulamanıza yol açıyor.

 

 

1 2
Defne Akman
09/01/2016 12:38
YORUMLAR




DİĞER HABERLER