Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
Oscar tahminlerini açıyoruz, var mı artıran?

En İyi Film:

Malumunuz ana konu bu. Filmleri birer cümleyle sığ biçimde analiz edecek olursak; American Sniper; Hurt Locker ve Zero Dark Thirty kategorisinden yarışmaya katılıyor, aman Amerikan vatanseverliğini bu sene de okşamayı unutmayalım diye eklenivermiş. Selma da yine klasik tanıdığımız bir kategoriden, abileri Twelve Years a Slave, The Help falan gibi bir yol izleyerek siyahların mücadelesine odaklanıyor, lakin kendisinden öncekilerin hepsinden daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Akademinin en bi bayıldığı “etkileyici hayat öyküleri olan insanları konu alan inanılmaz çarpıcı biyografiler” kategorisiyse bu sene bir hayli güçlü. Geçen senelerde Lincoln ve Captain Philips gibi adaylarla temsil edilen kategorimizde bu sene (yine) American Sniper ve Selma (bravo! 1 taşla 2 kuş!), The Imitation Game ve Theory of Everything var. Son olarak Akademi’nin son dönemde hipster ve cool gözükmek adına yanaştığı, mutlaka birkaç tanesini en iyi film dalında aday gösterdiği bağımsız ve non-Hollywoodesque kategorimizde (The Beasts of the Southern Wild ve Nebraska kategorinin akılda kalan ilk örneklerinden) ise karşımıza Boyhood, The Grand Budapest Hotel, Whiplash ve Birdman çıkıyor.

Bu son derece indirgemeci ve sığ kategorizasyonumuzu tamamladığımıza göre, tahminlere ve gönülden geçenlere gelebiliriz.

Tahmin: Geçen sene 12 Years a Slave’e ödülü göndererek vicdanını rahatlatan Akademi, rüştünü ispat ettiği için bu sene kararını verirken daha az politik doğruculuk kaygısı taşıyacaktır diye düşünüyorum. Dolayısıyla hem içinde yıldız oyuncular barındıran, hem modern hayata ve Amerikan kültürüne bir tokat patlatan, hem de bağımsız bir tarzı bulunan Birdman, Akademi’nin hem mesaj kaygısını tatmin edecek, hem de tamamen tarzına aykırı bir filme ödülü yollamasına engel olarak konuyu ideal biçimde çözümleyecektir.

Gönülden geçen: Boyhood. Bu filmi yavan bulanlar çok biliyorum, lakin ben her sahnesiyle hayatımdan bir anı geri çağırdığı için çok beğendim kendisini. Sinemadan çıkınca çok çarpan filmlerden değil ama, ağızda bıraktığı tatla uzun süre hatırlananlardan olacağı kesin.

Fotoğraf The Telegraph gazetesinden.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Eylül Görmüş
20/02/2015 18:52
YORUMLAR




DİĞER HABERLER