Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
'Hatırla Sevgili' o bienal günlerini...

Bienal mekanlarından Çankaya 57 olarak adlandırılan Yalman Köşkü, Hatırla Sevgili’ye de ev sahipliği yapmıştı.

Yasemin'i (Beren Saat) evinden Ahmet'in evine doğru bir bakış.

Çocukluğundan beri yazlarını adada geçirmiş biri olarak, kendi küçük cumhuriyetini kurmaya en yakın şeyin bir adaya yerleşmek olduğunu söyleyebilirim. Etrafın denizle çevrili olması fikri sanırım bana bu hissi veriyor. Ada, tüm tatsızlıklardan ve hoyratlıklardan sıyrılmak için bir kaçış yeri gibi benim için.  Adanın en temel özelliği ana karadan uzak ve bağımsız olmak. Orada kendine yeten bir sistem kurup, diğer adalılarla uyum içinde yaşamanız gerekir. Küçük bir yer olduğu için herkes birbirini tanır ve herkes birbirine karşı sorumludur.

Bu sene 14.cüsü düzenlenecek olan İstanbul Bienali’nin duraklarından biri de Büyükada. İstanbul Bienali, bu yıl tarihinde ilk kez Büyükada’yı da sergi mekânı olarak kullanıyor. Büyükada’da yer alan Büyükada Halk Kütüphanesi, Splendid Palas Oteli, Rizzo Palas, Mizzi Köşkü, Yalman Köşkü / Çankaya 57, Troçki Evi ile bienal süresince iskelede kalacak Kaptan Paşa Deniz Otobüsü sergi mekânları olacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 14. İstanbul Bienali, TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla 5 Eylül’de kapılarını açıyor. Bienali, ben de tüm İstanbullular gibi merakla bekliyorum. Tekdüze, kaba saba hayatımıza renklilik getiren, ufkumuzu açan bu etkinliği düzenleyen ve parçası olanlara ne denli teşekkür etsek az. Her gün, giderek yozlaşan ve dev bir inşaat alanından farksız olan İstanbul’un belki de en heyecan verici etkinliği.

Bienalin mekanlarını görme vesilesiyle Büyükada’ya IKSV ekibiyle birlikte yaptığım ziyarette 2006-2008 yılları arasında ATV’de yayınlanan, senaryosunu Nilgün Öneş’in yazdığı Hatırla Sevgili’nin mekanlarını görme şansım oldu. Hatırla Sevgili, Adnan Menderes zamanından başlayarak, Erdal Eren’in idamına kadar olan süreci, Büyükada’da karşılıklı evleri olan iki aileyi eksenine alarak anlatan bir diziydi.

1 2 3 4 5
Defne Akman
04/09/2015 23:07
YORUMLAR




DİĞER HABERLER