Okuması izlemesinden daha heyecanlı!
logo logo logo logo logo
Bu sitede yer alan yazılardan yazarların kendisi sorumludur.
Referans vermeden kullanmayınız.
ÖZEL
'Hatırla Sevgili' o bienal günlerini...

Hatırla Sevgili’de Ahmet’in evi olarak izlediğimiz Yalman Köşkü / Çankaya 57’nin arka bahçesi.

Ahmet (Cansel Elçin) babasıyla birlikte Con Paşa Köşkü'nün bahçesinde

Tekrar aynı mekanlarda geçen Hatırla Sevgili dizisine dönecek olursak, Yasemin’in babası Rıza Bey (Engin Şenkan) DP milletvekiliydi. Ahmet’in babası Şevket (Avni Yalçın) ise, CHP taraftarı bir savcıydı. Temsili karakterler kullanılarak anlatılan hikayede, siyasi fikirleri yüzünden ayrı düşen, birbirine karşı evlerde yaşayan iki eski dostun çocuklarını birbirine aşık ederek, ülkemizde o yıllarda yaşanan çalkantı ve karşıtlık en yalın haliyle verilmişti.

Ama sanırım dizide ağırlıklı olarak yer verilen gazete kupürleri, siyasi gelişmelerden daha çok beni etkileyen dönemin sosyal yapısına yönelik bakışı oldu. Hatırla Sevgili’nin sıklıkla işaret ettiği gibi bir zamanlar Türkiye batılı değerlerin egemen olduğu enikonu modern bir ülkeydi. Ben de buna ucundan yetişme şansını yakalamış insanlardan biriyim.

Rıfat Bali, adalara gitmenin özellikle İstanbul Musevileri için 1920’lerden beri süren bir alışkanlık olduğunu anlatır. Çünkü İstanbullu için denize girmek, deniz kıyısında olmak önemli bir ihtiyaçtır. Çocukların gelişimi ve kendi ruh sağlıkları için bunu önemserler. Hatırla Sevgili’deki Yasemin’in, Ahmet’in ailesi gibi köşkte oturmasalar bile,  dar gelirli olanı dahi, başka şeylerden kısıp ada için kira parasını ayırır. Okullar bitince çocukları alır ve adaya göç eder. Erkekler çoğunlukla hafta arası İstanbul’da kalırken, çocuklar ve kadınlar adanın keyfini çıkarırlar. Bisiklete binmek, aşağıya inmek, danslı partiler, saatlerce süren neşeli sofralar, iskambil oyunları, çamların altında flört, yüzme yarışları, balığa çıkmak ada hayatının bir parçasıdır.

1 2 3 4 5
Defne Akman
04/09/2015 23:07
YORUMLAR




DİĞER HABERLER